Torghandeln tynar bort

Kommunen vill behålla liv i stadskärnan men prioriterar bort torghandel. Sommarens satsningar på evenemang innebär att trogna handlare får maka på sig.

ANNONS
|

I jämförelse med grannkommunen Varberg sker torghandel i Falkenberg i liten skala. Gödastorps Grönt har länge varit trogen Falkenbergs torg.

– Som det känns nu försöker kommunen, kanske inte få bort oss, men de motarbetar oss med eventen de har. Vi har väl stått där omkring 50 år och har aldrig blivit bortkörda tidigare, säger Gödastorps Grönts delägare Martin Olausson.

Han syftar på sommarens evenemang på Rådhustorget som inneburit att kommunen i stället hänvisar torghandlare till exempelvis Stortorget vid tillfälle.

– Det är negativt för dem men också positivt för många andra i Falkenberg. Många handlare och restauranger tycker att de här evenemangen är jättebra för att få en levande stad, säger centrumutvecklare Henrik Olsson.

ANNONS

Han menar att torghandeln i årtionden haft en nedåtgående spiral.

– Torghandeln är jätteviktig för stadsmiljön, en vacker, anrik kulturell och historisk företeelse. Däremot är den lite problematisk. Många vill ha en levande torghandel men man väljer inte att handla där, säger Henrik Olsson.

Gudmundsgården har stor erfarenhet av torghandel och ett tag var de även i Falkenberg. Dålig omsättning gjorde att de slutade.

– Alla tycker att det är mysigt och fint att vi står där, men ingen kommer och handlar. Omsättning på Köinge bonnatorg är faktiskt den bästa i Falkenberg för oss, säger Ralf Tebaay som driver Gudmundsgården.

Förutom de olika bonnatorgen ser han Varberg som ett tydligt exempel på att torghandel faktiskt kan fungera. Tradition tror han är nyckeln.

– Torghandel kräver mycket ompysslande. Det räcker inte att säg: ”här har ni plats, här har ni ström”. Ett exempel är Källsjö marknad där det var många besökare. Man lägger mycket hjärta och folk känner sig hemma och återkommer. De ser det som en social träff och inte som när man går till stormarknaden och slänger i tre paket köttbullar från frysboxen, säger Ralf Tebaay.

Enligt Henrik Olsson är det en fråga om särintressen som ska samspela. Evenemang, uteserveringar och torghandel ska alla få plats. Även under Falkenbergs matdagar får torghandlare flytta på sig, då till Rörbecksplatsen.

ANNONS

– Då testar vi hur det funkar där. Kanske är det så att de ska stå där permanent istället. Det är betydligt mindre men det handlar också om ett mindre antal handlare. Där kanske de kan stå helt ostörda året runt utan att behöva förflytta sig alls, säger Henrik Olsson.

Han menar att det på Rörbecksplatsen kan finnas en bättre möjlighet att skapa den tradition som Ralf Tebaay talar om.

– Vi måste hela tiden våga testa även om det uppstår missnöje. Är vi rädda för kritik är risken att det inte händer någonting. Det blir negativt för den långsiktiga utvecklingen, säger Henrik Olsson.

Eftersom Gödastorps Grönt har sin verksamhet en bit från staden är torghandeln ett viktigt komplement för att synas. Martin Olausson menar att de har en god tillströmning av kunder och vill gärna vara kvar på Rådhustorget.

– När de flyttar på oss tappar vi kunder. Det var många som sa ”De får inte förstöra torghandeln här nu” och ”Det är det bästa vi har”, säger Martin Olausson.

Ralf Tebaay menar att Falkenberg inte är ensamma om att missbedöma torgets betydelse och potential. Förutom Varberg gäller det hela västkusten.

ANNONS

– Vill man ha en levande torghandel måste man naturligtvis också investera något i det. Burseryd är inte världens medelpunkt men där funkar det. Det är en riktigt livlig samlingsplats, säger Ralf Tebaay.

Torghandeln Falkenberg

Tid: Onsdagar och lördagar 08.00-14.00.

Avgift: Fast plats 4 600 kr per plats och år. Tillfälliga platser 20 kronor per kvadratmeter och tillfälle.

Antal knallar: Omkring tio-tolv försäljare under årets varmare månader. Resterande månader i princip bara de tre med fast plats (Gödastorps Grönt, Hertings Handel och en klädförsäljare). Under januari och februari i regel helt tomt på torget.

Torghandeln Varberg

Tid: Onsdagar och lördagar 08.00 – 15.00 under oktober-mars, under april – september 07.00 – 16.00.

Avgift: Fast plats 9 kvm, 4 650 kr/plats och år, fast plats 18 kvm, 9 300 kr/plats och år eller tillfällig plats 40 kr/löpmeter och tillfälle.

Antal knallar: Hittills i år, januari-juli, har torget haft i genomsnitt 40 försäljare per torgdag. Bara för juli var samma siffra närmare 90.

ANNONS