TV: Islänningar är vi allihopa

Det gick inte hela vägen mot Frankrike. Men Island har fått många supportrar under EM - HN hjälper dig att smälta in den blåvitröda hejaklacken.

ANNONS
|

Du har säkert någon avlägsen släkting till din mormor som kommer från Island. Eller så har du en kompis kompis som kommer där ifrån. Eller så känner du bara, djupt inom dig, att du egentligen är islänning.

Av vilken anledning det än är, är det lite roligare att bära blåvitröda färger, än gulblå, i dessa EM-tider. Så här konverterar du till Islands klack "tolvan":

– Just för tillfället har man lite rakare rygg än svenskar. Islänningar har en mer inbyggd stolthet, även när man inte har vunnit mot England, säger Kristjan Fannar, uppvuxen i Reykjavik, som arbetar på Falkenbergs turistbyrå.

ANNONS

– Man är aldrig i underläge, man hittar alltid en positiv vinkel, säger han.

Ett exempel är när Island spelade 1-1 mot Ungern.

– Tidningarna skrev att Island gjorde alla mål. För att det var ett självmål, säger Kristjan Fannar.

Han beskriver den isländska attityden som kaxig, utan att vara dryg.

– Som uppvuxen på Island blir du indoktrinerad med detta: om något är värt att göra så är det värt att göra ordentligt, du satsar allt! Som svensk kan du tänka raka motsättningen till uttrycket ”lagom”.

Har du börjat på något så slutför du det, oavsett hur obekvämt det är.

– ”Harka” är ett uttryck som kan förklaras som envis uthållighet för att få jobbet gjort. Vissa säger att mentaliteten kommer från fisketraditionen där du oavsett vad, stannade kvar tills du lyckats med fångsten.

Det finns en form av anti-hierarki på Island, enligt Kristjan Fannar. Alltså motsättningen till den svenska jantelagen.

– Det är okej att sticka ut, säga saker annorlunda och göra saker annorlunda. Så länge du är ärlig och gör det helhjärtat vinner du en islännings respekt.

Ska du smyga dig in i en isländsk hejarklack bör du även lära dig vulkanen. Det är som en isländsk variant av den svenska "raketen".

ANNONS

– Man får lite Braveheart-feeling om man står på en match och folk gör vulkanen.Det är ganska mäktigt, säger Kristjan Fannar.

Vilket efternamn ska man ha på ryggen som islänning? Vem är Islands Zlatan?

– Det är den stora skillnaden mellan Sverige och Island. Islänningarna spelar som ett lag. Det finns ingen Zlatan. Man skulle få ha tre, fyra namn, minst.

ANNONS