Vivab varnar för bakteriehalter i Ljungby och Bergagård – boende råds att koka dricksvatten

Vivab råder nu boende i Ljungby och Bergagård i Falkenbergs kommun att koka sitt dricksvatten – detta efter att man upptäckt förhöjda halter av koliforma bakterier. Vivab räknar med att det kommer ta några dagar innan man kan säkerställa att vattnet är drickbart igen.

ANNONS
|

Det var under lördagseftermiddagen som Vivab gick ut med rekommendationen att boende i Ljungby och Bergagård bör koka sitt dricksvatten efter att prover visat förhöjda halter av koliforma bakterier.

– Vi har inte hittat källan, men vi vidtar åtgärder. Vi har börjat spola igenom nätet, säger Henrik Petzäll, vd för Vivab.

– Vi gör ju provtagning och följer Livsmedelsverkets rekommendationer och rutiner. Senaste provtagningen innan den här gjorde vi i början av juni och då visade den bra värden. Det är den här provtagningen nu som visar på genomslag som gör att vi behöver agera, och då är det rekommendationen att koka vattnet, tillägger Henrik Petzäll och berättar att senaste provtagningen gjordes tidigare i veckan men att resultaten av den kom först idag.

ANNONS

Vidare förklarar Henrik Petzäll att man efter spolningen kommer behöva ta nya prover. Hur lång tid det tar innan vattnet är drickbart igen kan han inte svara på, men de räknar med att rekommendationen kommer behöva ligga kvar några dagar.

– Jag vågar inte uttala mig om hur länge det varar, vi måste hitta källan till problemet. Om allt går som vi hoppas och tror kommer rekommendationen behöva vara kvar en bit in i kommande vecka. Allt bygger på att vi måste kunna garantera kvaliteten i vattnet.

Vad gäller de koliforma bakterier som hittats skriver Vivab i ett pressmeddelande att de normalt sett inte framkallar sjukdom hos människor.

– På vår hemsida har vi en del information om man är orolig av olika skäl, där ligger rekommendationerna och de bygger på livsmedelsverket. Är man orolig som kund kan man också kontakta 1177 och berätta om sina symptom så kan de bättre svara på vad man bör göra, säger Henrik Petzäll.

Vivab kommer även ställa vattentankar vid kyrkan i Ljunbgy och vid återvinningsstationen i Bergagård där boende kan hämta rent vatten.

ANNONS