Adam Nielsen låter inte sitt funktionshinder hindra honom från att träna. Här passerar han Nissan i Nyebro på väg till Oskarström.
Adam Nielsen låter inte sitt funktionshinder hindra honom från att träna. Här passerar han Nissan i Nyebro på väg till Oskarström. Bild: Roger Larsson

Adam kämpade sig igenom en mara i rullstol

Efter att ha kämpat sig längs småvägar från Hyltebruk till Oskarström i sin rullstol är 29-årige Adam Nielsen lite mör i ländryggen. – Med tanke på att det är första gången jag gjort ett helt maraton känner jag mig ändå oförskämt pigg, säger han och tar av sig handskarna efter målgången.

ANNONS
|

Adam Nielsen är född med en cp-skada som gör att han inte kan gå – men det hindrar inte honom från att ha träning som främsta intresse.

– En normal träningsrunda på rullstolen brukar vara på en mil och ta omkring en timme, berättar han och visar att han använder sin vanliga bruksrullstol och inte någon specialbyggd trehjuling som man ser inom rullstolsracing.

Adam Nielsen trivs med smeknamnet ”Vilja av stål”, som han låtit trycka på sin t-tröja.
Adam Nielsen trivs med smeknamnet ”Vilja av stål”, som han låtit trycka på sin t-tröja. Bild: Roger Larsson

Det längsta han tidigare kört med rullstolen är några halvmaror (21 kilometer) i Göteborg. Men när han för ett tag sedan höll föredrag på Easy Fitnesscenter i Oskarström kom idén om att ta sig dit i rullstol hemifrån.

ANNONS

Var rädd för regn

Under veckan har han noga följt väderprognoserna inför lördagen.

– Man vill ju inte ha regn, för då blir drivringarna otroligt hala, säger han – nöjd över att det till sist blev uppehållsväder.

Adam Nielsen såg glad ut när han kom fram till Torup, trots att det blåste motvind.
Adam Nielsen såg glad ut när han kom fram till Torup, trots att det blåste motvind. Bild: Roger Larsson

Med sig på rundan hade han träningskompisarna Kristina Kamstedt och Anna Larsson som cyklade ihop med honom.

– När vi såg att distansen skulle bli 38 kilometer tog vi några extra omvägar så att det skulle bli ett helt maraton på 42 kilometer, säger Adam Nielsen, som brukar kalla sig själv ”Viljaavstål”.

Mage och skuldror

Han berättar att det egentligen inte krävs så mycket armstyrka för att ta sig fram med rullstolen, utan att det mer handlar om styrkan i magen och skuldrorna.

Han brukar därför även köra styrketräning och har ett personbästa i bänkpress på 87,5 kilo, 17,5 kilo mer än hans egen kroppsvikt.

– Man ska komma ihåg att bänkpress är svårare för mig eftersom jag inte kan ta hjälp av ha fötterna i golvet. Jag får lita på min arm- och bålstyrka.

Den tränar han även när han sitter och kör stakträning i en så kallad thoraxmaskin.

– Min dröm är att få råd med en liggcykel, så att jag kan börja köra sådana träningsrundor, men en sådan är dyr.

ANNONS
Kristina Kamstedt och Anna Larsson cyklade med Adam, både som sällskap och som serviceteam.
Kristina Kamstedt och Anna Larsson cyklade med Adam, både som sällskap och som serviceteam. Bild: Roger Larsson

Till vardags jobbar han på som verkstadsarbetare på Decon Wheel i Hyltebruk, där han passande nog monterar tillbehör på rullstolar.

– Jag är faktiskt med i några produktfilmer.

ANNONS