Sjöhistoriskt. Liopleurodon var en havslevande reptil som levde under juraperioden för cirka 150 miljoner år sedan. Nu har den hittat till Halmstad.
Sjöhistoriskt. Liopleurodon var en havslevande reptil som levde under juraperioden för cirka 150 miljoner år sedan. Nu har den hittat till Halmstad.

"Folk kommer alltid att fascineras"

I hallen har det ömtåliga pusslet med att sätta ihop de mytomspunna djurens skelettdelar pågått i en vecka.

ANNONS
|

- Folk kommer alltid att fascineras av dinosaurier. Det är mystiskt och svårt att riktigt förstå. Det handlar om naturens historia, säger Maxim Boyko, som är forskare på Paleontologiska institutet i Moskva och som är den som leder ihopbyggandet av dinosaurierna i den kringresande utställningen.

För drygt en vecka sedan anlände det sex personer stora teamet till Halmstad med alla dinosauriebenen nedpackade i 15 lådor. Trots att utställningen innehåller 55 fossiler i form av ben och tänder – 14 skelett byggs dessutom upp komplett – rymdes allting i en enda lastbil.

- Delarna är väldigt tunga och samtidigt ömtåliga som glas. Vissa fossiler är upp till 300 miljoner år gamla, så vi måste vara väldigt försiktiga när vi monterar, säger Maxim Boyko.

ANNONS

Institutet där han arbetar är baserat i Moskva och är det största i världen av sitt slag. Över 200 forskare studerar olika grupper av djur och människor.

85 procent av utställningen består av äkta material. Fossilerna härstammar från Ryssland, Mongoliet och Centralasien och de flesta upptäcktes på 1800- och 1900-talet.

Förutom de jättelika reptilerna i sig själva vill utställarna även att besökarna ska få känslan av att vara där på riktigt, hundratals miljoner år tillbaka i tiden. Växter och grus sprids ut, rummet ska mörkläggas och miljöljud skapar stämning i vissa av montrarna.

Triumfkoret och bjässen som ska locka besökarna till hallen finns givetvis där, den 74 miljoner år gamla giganten Tyrannosaurus Bataar (även kallad Tarbosaurus). Skelettet byggdes upp redan under första dagen, men man lät djuret stå utan huvud ett bra tag. I går monterades pricken över i:et, se webb-tv på hallandsposten.se.

- Det är den asiatiska släktingen till nordamerikanska Tyrannosauros Rex. Det finns sammanlagt fyra sådana skelett funna. Vi har ett av dem, säger Maxim Boyko.

Arten i fråga var inte fullt så aggressiv som man kanske kunde tro.

- Den hade en väldigt liten hjärna, ungefär i samma storlek som en korv. Djuret skadade sig lätt om den rörde sig för snabbt. Det hade stora bakben och små framben och om den ramlade framåt kunde det sluta illa, så de måste vara försiktiga, säger han.

ANNONS

14 meter. Det är Tarbosaurus (Tyrannosaurus Batar) mått från nos till svans.

135 centimeter. Så lång kunde skallen bli.

175 miljoner år. Dinosaurierna dominerade på jorden så länge.

66 miljoner år sedan. Det var då många tror att dinosaurierna dog ut. Teorin är att en asteroid eller komet träffade jorden (med en styrka av sju miljarder Hirsoshimabomber, enligt vissa källor). Följden blev en drastisk temperatursänkning vilket fick mycket liv att utplånas.

80 år gamla. Det kunde de äldsta dinosaurierna vara när de dog.

I likhet med fåglar och däggdjur tros dinosaurierna ha varit jämnvarma, inte växelvarma som reptiler.

Dinosauriernas ättlingar lever fortfarande kvar på jorden – fåglarna. Deras fjädrar är i princip samma bildning som kräldjurens fjäll. Forskning tyder även på att vissa dinosaurier hade fjädrar.

Ordet dinosaurie kommer från grekiskans deino ("fruktansvärd") och sauros ("ödla").

Källa: NE, Paleontologiska institutet

ANNONS