Vaccin som levererades med för låg frystemperatur till flera regioner kan vara verkningslöst.
Vaccin som levererades med för låg frystemperatur till flera regioner kan vara verkningslöst. Bild: Robin Aron

Första dosen kan behöva tas om

Totalt 2 100 doser från Modernas vaccin mot covid-19 levererades med för låg frystemperatur. I Halland hann 159 vaccinationer genomföras.

ANNONS
|

Det var under torsdagen som Region Halland upptäckte att de 400 doser som levererats till regionen kan ha förvarats för kallt under Apoteket AB:s leverans. Förutom Halland levererades doser till Gävleborg, Dalarna, Värmland och Östergötland. Nationellt har ungefär 1 000 personer hunnit vaccineras med doserna.

LÄS MER:Ingen fara med vaccinet enligt Läkemedelsverket

— Apoteket får utreda vad som hänt under transporten. Vi kommer prata med Folkhälsomyndigheten för att få information om man kommer att kunna använda doserna vi fått och om man kan räkna med att de doser som getts har någon effekt eller om de kommer behöva tas om, säger regionens kommunikationsdirektör Johanna Wiechel-Steier.

Vad händer med doserna som inte hunnit användas?

ANNONS

— Just nu kan vi inte använda dem förrän vi vet mer. Eftersom det inte finns klarlagt att man kan transportera vaccinet så kallt så kommer vi förmodligen inte använda dem heller.

Finns det risk för att de som tagit vaccinet får några biverkningar för att det förvarats för kallt?

— Det ska inte finnas några hälsorisker. Man vet däremot inte om dosen håller måttet och att den ger den effekt den är tänkt att ge.

Vaccinationen som genomfördes med Modernas vaccin under gårdagen hade gått till sjukhusmedarbetare på Region Halland. Trots att närmare 160 doser hunnit delas ut, är Johanna Wiechel-Steier nöjd med att regionen upptäckte felet.

— Vi har fått en del kritik för att vi kom i gång med vaccinationen sent, men nu känns det bra att vi faktiskt har säkrat upp logistiken och våra rutiner. Det känns bra inför en bredare vaccination, säger hon.

Problemet uppdagades efter att regionen fått information om hur vaccinet hade transporterats. Det förklarar Carolina Samuelsson, sjukhuschef på Hallands sjukhus.

— I går eftermiddag så fick läkemedelsenheten besked från apoteket om hur vaccinet transporterats och då misstänkte vi att det kan ha transporterats för kallt. Vi avbröt vaccinationen och satte in flera kontakter för återkoppling, säger hon och fortsätter:

ANNONS

— Det var därför vi också kallade till ett akut ledningsmöte i går kväll där vi beslutade om att inte fortsätta med vaccinationen som planerat och gå ut med informationen vi visste till våra medarbetare.

Hur påverkas planeringen för vaccineringen framåt?

— Vår förhoppning och det vi planerat för nu är att fortsätta med Modernas vaccin när det kommit nya doser. Det ska komma några hundra doser redan i nästa vecka. Vår leverantör måste dock först försäkra oss om att kylkedjan blir korrekt för kommande leveranser.

LÄS MER:Sjukhuset stoppar vaccineringar – osäkerhet kring transporterna

ANNONS