Halland testas för framtidens odlingar

Kommer vi i framtiden kunna odla ätbara lupiner i Halland och på västkusten? Det är vad som just nu testas på en liten yta i Valinge.

ANNONS
|

Allt fler väljer bönor och linser på tallriken och efterfrågan på den här typen av proteinkällor växer stadigt. Just nu genomför länsstyrelsen och rådgivningsföretaget Växa Sverige ett test för att se om Halland och västkusten passar för sådana här odlingar.

– Vi gör nu ett första test för att se om de kan mogna i det halländska klimatet, säger Pauliina Jonsson, växtodlingsrådgivare på Växa Sverige.

Testodlingen genomförs hemma hos de ekologiska lantbrukarna Gertrud och Christer Sandberg på Rya gård i Valinge. På en trettio gånger tolv meter stor yta odlas bland annat söta lupiner, svarta och vita bönor, kidneybönor och linser.

ANNONS

– Det handlar framförallt om att skapa intresse för sådan här odling hos andra bönder, säger Christer Sandberg.

Projektet finansieras av länsstyrelsen via landsbygdsmedel. Odlingen är den enda i sitt slag i Halland men liknande, större, odlingar finns i dag i Skåne, Kalmar och på Öland. På lång sikt är alltså målsättningen att den här typen av baljväxter ska kunna odlas på betydligt större ytor även i Halland. Pauliina Jonssons förhoppning är att det blir verklighet om cirka tio år.

– Vi importerar otroligt mycket av de här varorna från andra länder. Men vi har mycket bra jordbruksareal i Sverige som vi kan använda oss av i stället för att importera varor från andra sidan jorden. Just nu vill vi främst väcka frågan om att satsa på andra typer av proteinkällor, säger hon.

För att lupiner, bönor och linser ska klara sig behövs en lång försäsong och en mild höst. Något som västkusten, med sitt blöta klimat, inte alltid lever upp till.

Varför vill ni ha den här typen av odling här, när klimatet inte är optimalt?

– Vi har bra jord och duktiga odlare och vi blir allt duktigare på odlingstekniken. Många efterfrågar sådan här mat och vi vill möta marknaden, säger Pauliina Jonsson.

ANNONS

Samtliga grödor som odlas i Valinge är till för att bli mat till oss människor. Maten som kan framställas är till exempel bönbiffar och bönpasta. Svarta och vita bönor, linser och kidneybönor är kanske inget nytt för gemene man, men något som däremot inte räknas till vanligheterna är söta lupiner. Det handlar inte om lupiner som växer i diken längs med vägarna, utan söta lupiner tillhör en egen sort.

– Söta lupiner har dubbelt så hög proteinhalt som till exempel ärtor och åkerbönor. För tio år sedan fanns det bönder som testade att odla lupiner, men det gav inte tillräckligt med skörd. Nu gör vi ett nytt försök, säger Pauliina Jonsson.

Hur tillverkar man mat av lupiner?

– Lupinerna är lite bittra så man måste behandla dem. Genom extrahering av lupinbönor får man fram en massa, som till exempel kan bli bönpasta.

Den 15 augusti håller Växa Sverige och länsstyrelsen en visning av testodlingen i Valinge för intresserade bönder. Gertrud och Christer Sandberg hoppas att större odlingar kommer bli verklighet i framtiden, trots att de har stött på en del hinder.

– Man måste satsa ordentligt på att få fram bra odlingsmetoder och jordbearbetningen före och strax efter sådd är viktig. Ogräsen har tagit över i några odlingsrutor. Men det är väldigt intressant att testa, säger Gertrud Sandberg och får medhåll av Christer Sandberg:

ANNONS

– Det här är i rätt riktning, att äta mer grönt. Intresset för närodlat ökar och jag tror att det här kan bli verklighet inom en snar framtid.

ANNONS