Inga nya besked om MOT

När frågan om mobila onkologiska teamet debatterades i landstingsfullmäktige i går handlade det mest om vem som bär ansvaret för det faktiska beslutet om nedläggningen och inte så mycket om den uppskattade verksamheten i sig.

ANNONS
|

Historien är väl känd för de flesta vid det här laget. Vid årsskiftet försvinner mobila onkologiska teamet som vårdar svårt sjuka cancerpatienter i sina hem, som en direkt konsekvens av att landstingsstyrelsen klubbat ett nytt uppdrag för den palliativa vården i länet.

Ingeborg Oléni (SPI) är en av många som har reagerat över beslutet. I en interpellation ställd till landstingsstyrelsens ordförande, Mats Eriksson (M), undrade hon bland annat vilka överväganden som var avgörande för beslutet om MOT. I svaret som presenterades i går på landstingsfullmäktigemötet skriver Mats Eriksson bland annat att frågan om MOT inte har legat på landstingsstyrelsens bord, utan att det har varit upp till ledningen på Länssjukhuset att besluta om.

ANNONS

- Jag har fullt förtroende för att man kommer att kunna ge den här vården på ett fullgott sätt även i framtiden, precis som man gör i dag och gjorde i går, sa Mats Eriksson.

Ingeborg Oléni undrade även om man har övervägt en skattehöjning för att kunna utveckla MOT i hela länet.

- Svaret är nej. En skattehöjning har inte varit aktuell i detta eller något annat avseende, sa Mats Eriksson.

Det var även flera av de andra ledamöterna i landstingsfullmäktige som passade på att säga sin mening i debatten kring MOT.

- Vi har inte beslutat om nedläggningen. Det låg inte på vårt bord att ta ställning till MOT:s vara eller icke vara. Diskussionen har blivit snedvriden och jag vill inte ställa upp på att vara en spottkopp när det gäller den här frågan, sa Dan Skantz (S).

Hans partikamrat, Lise-Lotte Olsson, menade efter mötet att det har blivit tydligare för henne vad beskedet om MOT innebär.

- Teamet kommer inte att finnas kvar i sin nuvarande form, men enligt den information som jag har fått kommer likvärdig vård att erbjudas även i framtiden, sa hon, och berättade även att ett seminarium kring den palliativa vården ska arrangeras inom kort.

ANNONS

Den enda, förutom Ingeborg Oléni, som klart och tydligt under mötet tog ställning för att behålla MOT var Elisabeth Wetoft Petersson (KD).

- Sjukhuset borde kunna frigöra resurser till förmån för en så viktig verksamhet, anser hon.

Ingeborg Oléni tyckte slutligen inte att debatten fört frågan vidare.

- Det är klarlagt att konsekvensen av beslutet i landstingsstyrelsen blir att MOT läggs ner. Men det verkar finnas en viss förnekelse i den här gruppen. Jag tror inte att vi har blivit klokare av den här diskussionen än vad vi var tidigare, sa hon.

ANNONS