Klubbat: MOT försvinner

Mobila onkologiska teamet försvinner till årsskiftet. Det står nu definitivt klart sedan landstingsstyrelsen klubbat ett nytt uppdrag för den palliativa vården i Halland.

ANNONS
|

Den senaste veckan har många starka röster höjts som vittnat om mobila onkologiska teamets (MOT) stora betydelse för såväl patienter som anhöriga. Den massiva kritiken mot förslaget fick dock inget gehör. Det nya uppdraget för den palliativa vården i länet beslutades i dag av landstingsstyrelsen. Det medför att mobila onkologiska teamet, som vårdar svårt cancersjuka patienter i hemmet, försvinner vid årsskiftet.

- Vi har fattat beslut om en likvärdig palliativ vård i hela Halland. Jag har fullt förtroende för hur man hanterar det nya uppdraget ute i verksamheterna, säger Mats Eriksson (M), landstingsstyrelsens ordförande.

Det är politikerna som har efterlyst att den palliativa vården i länet ska bli mer likvärdig och att alla sjuka som befinner sig i livets slutskede ska få tillgång till samma vård, oavsett var i länet man bor.

ANNONS

- Vi vill ha en så jämlik vård som möjligt där alla behandlas utifrån samma möjligheter. Jag har full förståelse och respekt för att beslutet väcker starka känslor hos många men vi är övertygade om att vården av de här patienterna kommer att vara fortsatt god även i framtiden, säger Lise-Lotte Olsson (S), andre vice ordförande i landstingsstyrelsen.

Som tidigare sagts kommer de som nu är anslutna till MOT att fortsätta få vård från teamet. Däremot skrivs inga nya patienter in där utan de får i stället söka sig till dagsjukvården på sjukhuset för att få vissa behandlingar.

Tanken är att man nu i stället ska förstärka de palliativa konsultteamen som redan finns i landstinget. De ska till viss del fungera rådgivande men även kunna utföra behandlingar i hemmet om så krävs.

ANNONS