Länssjukhuset spårar resistent bakterie

En patient som vårdats på förlossnings- och BB-avdelningen på Länssjukhuset är bärare av en antibiotikaresistent bakterie. Ett 50-tal patienter som vårdats där samtidigt ska nu kontaktas för provtagning.

ANNONS
|

Det handlar om den antibiotika resistenta bakterien MRSA, methicillinresistenta staphylococcus aureus. Den sprids genom direktkontakt mellan människor som är bärare av bakterien eller dess direkta omgivning. MRSA:n upptäcktes vid en regelmässig provtagning, patienten har vårdats på avdelningen under åtta dagar från månadsskiftet juli–augusti.

– Bärarskap är inte detsamma som sjukdom när det gäller MRSA. Egentligen är det inte självklart att ta det här steget och testa alla som varit patienter under samma tidsperiod men vi vill vara på den säkra sidan och försäkra oss om att smittan inte förts vidare, säger Göran Magyar, chefläkare på Länssjukhuset.

Man har även testat alla i personalen på avdelningen utan att hitta någon smitta.

ANNONS

Göran Magyar uppger att det inte finns någon anledning till oro bland de föräldrar som vistats på avdelningen under den aktuella perioden.

– Vi förstår om det uppstår frågor hos dem som får hem ett brev om provtagning. Med tanke på den senaste tidens uppmärksamhet kring multiresistenta bakterier i och med dödsfallen i Västerås vill vi genom provtagning vara helt säkra på att det inte finns före detta patienter som är bärare av MRSA.

Han syftar på de tre nyfödda barnen på Centrallasarettet i Västerås som avled för ett par veckor sedan efter att smittats med en multiresistent bakterie. De fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala där de fick intensivvård med respirator och antibiotika. Trots det gick deras liv inte att rädda.

Det handlar dock inte om samma bakterie som man nu ska spåra hos patienterna på Länssjukhuset.

Det är inte heller så att de som nu vistas på de aktuella avdelningarna behöver känna sig oroliga för att smittan finns kvar i möbler eller annan inredning.

– MRSA fastnar inte på det sättet. Så någon städning av lokalerna har inte behövts, säger Göran Magyar.

ANNONS