Arkiv.
Arkiv. Bild: Johan Nilsson/TT

Ny toppnotering i antal coronafall på en dag

Halland fortsätter sätta coronarekord. I måndags var den dag då flest coronafall anmäldes på en dag, 346 stycken. Hittills har 4573 personer i Halland bekräftats smittade.

ANNONS
|

De senaste veckorna har antalet bekräftade coronafall i Halland varit högre än veckan innan. Förra veckan (vecka 45) slogs ett rekord i flest antal fall på en vecka, 564 personer. Under de tre fösta dagarna av denna veckan har redan 391 bekräftade fall anmälts.

– Vi har ett fortsatt allvarligt läge men vi kan inte se en trend direkt. De lokala råden har väldigt nyligen börjat gälla och de smittfall vi ser nu kan vara från innan dess. Men det är helt klart så att vi har ett allvarligt läget med många smittade. Den största noteringen är från i måndags, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

ANNONS

Under hela coronaperioden har det aldrig tidigare registrerats så många bekräftade coronafall under en enskild dag som det gjordes i måndags när 346 personer fick beskedet att de har covid-19.

Går det att se om de lokala coronaråden haft någon effekt?

– Det är alldeles för tidigt.

Två nya dödsfall

Halland har haft en period där ingen person dött med bekräftad covid-19 men under den senaste veckan har två nya dödsfall registrerats. Medelåldern bland de avlidna ligger på 83,7 år och 90 av 91 har tillhört en riskgrupp.

Just nu vårdas tolv personer med coronaviruset på sjukhus, varav en på IVA.

– Belastningen på sjukhuset har vi inte sett någon dramatisk ökning av än men vi oroar oss för att det kommer att ske. Idag vårdas tolv personer på sjukhus, det har skett en ökning under några veckor men det är än så länge hanterbart, säger Johanna Wiechel-Steier.

Hög belastning på självtesterna

De självtester som regionen erbjuder hallänningarna är eftertraktade. Många testar sig och det kan vara upp till tre dagars väntetid för att kunna boka en tid för att utföra sitt självtest.

– För att hushålla med kapaciteten vädjar vi att man inte testar sig flera gånger under en sjukdomsperiod. Hushållskontakter som inte har symptom behöver inte testa sig exempelvis, säger Johanna Wiechel-Steier.

ANNONS

Konstaterade fall per kommun (uppdaterad 11/11)

Kungsbacka 1112 (+121)

Varberg 1078 (+88)

Falkenberg 428 (+30)

Halmstad 1215 (+92)

Hylte 93 (+5)

Laholm 292 (+18)

utanför Halland355 (+37)

Siffrorna inom parentes visar antalet nya fall sedan måndagen den 9 november. Totalt har 391 nya covidfall bekräftats under veckans första dagar.

Källa: Region Halland

ANNONS