I Falkenbergs och Varbergs kommun finns en osäkerhet kring om sommarvikarierna kommer att hinna vaccineras i tid. På bild: Katarina Sundberg, vaccinsamordnare i Varbergs kommun och Daniel Johansson, biträdande socialchef i Falkenbergs kommun.
I Falkenbergs och Varbergs kommun finns en osäkerhet kring om sommarvikarierna kommer att hinna vaccineras i tid. På bild: Katarina Sundberg, vaccinsamordnare i Varbergs kommun och Daniel Johansson, biträdande socialchef i Falkenbergs kommun. Bild: Håkan Johansson

Oklart om sommarvikarierna kommer hinna vaccineras i tid

Vaccinationen av äldreomsorgspersonalen har blivit pausad. Beslutet innebär en osäkerhet kring om semestervikarierna kommer att hinna få sitt vaccin i tid inför sommaren.

ANNONS
|

Bristen på vaccin har fått Folkhälsomyndigheten att lämna nya rekommendationer om att avvakta med personalens vaccination. Enligt Maria Löfgren, smittskyddsläkare på Region Halland, är beslutet dels grundat på att Astra Zenecas vaccin riktats om till personer över 65 år, dels på att de äldre ska prioriteras först.

I Falkenbergs kommun har ungefär 80 procent av de anställda som tillhör fas ett för vaccin mot covid-19 valt att tacka ja. Drygt 90 procent av de som valt att tacka ja har också hunnit bli erbjudna första dosen innan vaccinationen pausades.

— Det är lite olyckligt att vi får stoppa vaccineringen när det inte var så många individer kvar. Samtidigt har jag full förståelse för prioriteringen, säger Daniel Johansson, biträdande socialchef i Falkenbergs kommun.

ANNONS

Enligt Daniel Johansson finns det en osäkerhet kring om semestervikarierna kommer att hinna vaccineras i tid. Om vikarierna ska hinna få två doser med vaccin, med tio veckor mellan varje dos, börjar tiden bli knapp.

— Vi vill såklart att de ska hinna få sitt vaccin, men om de ska hinna få första och andra dosen innan de börjar jobba måste första dosen komma någon gång i april. Vi hoppas att vaccinationen kan komma igång till dess och följer leveransprognoserna noga, säger han.

I Varbergs kommun upplevs samma osäkerhet kring semestervikariernas vaccination.

— Vi väntar allihop på att vaccineringen ska komma igång igen så att vi kan slutföra vårt uppdrag. Vi har inte gett upp hoppet om våra vikarier, men det gäller att vaccineringen kommer igång ganska snart, säger Katarina Sundberg, vaccinsamordnare i Varbergs kommun.

Hur påverkas verksamheterna om semestervikarierna inte hinner få sitt vaccin?

— Nu ska man ha full skyddsutrustning på sig, så vi ska nog kunna skydda våra äldre ändå. Men det bästa vore om de blev vaccinerade.

I Varbergs kommun har cirka 1 530 anställda vaccinerats med första dosen och drygt 760 anställa har hunnit få dos två. Antalet motsvarar ungefär 60 procent av de anställda i prioriteringsgruppen.

ANNONS

Oklart om de som fått dos ett kommer få dos två

Hur länge vaccinpausen gäller för de anställda är i dagsläget något oklart, men planen är att vaccineringen ska komma igång någon gång innan regionen släpper på fas tre vecka 17.

Enligt Maria Löfgren, smittskyddsläkare i Region Halland, inväntas ytterligare utredning kring om blodproppar i kombination med blödningar går att koppla till Astra Zenecas vaccin.

”Personalvaccinationen är pausad tills vidare både i väntan på besked om Astra Zenecas vaccin, men också för att säkerställa att de äldre i fas 1 och 2 vaccineras först. Detta innebär att personalvaccinationen inte kan återupptas förrän tidigast när övriga i fas 1 och 2 är färdigvaccinerade.” meddelar hon via mejl.

Hur det blir för de anställda som fått första dosen med Astra Zenecas vaccin är i nuläget oklart. Region Halland inväntar besked från Folkhälsomyndigheten kring om personalen ska nöja sig med en dos, om de ska få en andra dos av Astra Zenecas vaccin eller om dos två kommer bestå av ett annat vaccin.

ANNONS