Trängt läge. Platser motsvarande två vårdavdelningar är upptagna av patienter när kommunerna inte kan ta emot patienterna i tid. Influensaepidemin försvårar situationen.
Trängt läge. Platser motsvarande två vårdavdelningar är upptagna av patienter när kommunerna inte kan ta emot patienterna i tid. Influensaepidemin försvårar situationen.

Patienter skapar flaskhalsar på sjukhusen

Två vårdavdelningar skulle kunna skrivas ut från Hallands sjukhus om patienterna får äldreboende eller annan hjälp av de halländska kommunerna.

ANNONS
|

På måndagen väntade 51 mediciniskt färdigbehandlade personer på att skrivas ut från de olika sjukhusen i Halland. Kommunerna klarar inte att möta behovet med eftervård och boendeplatser. På tisdagen väntade 43 patienter, det är ungefär dubbelt så många som det brukar vara.

– Det motsvarar ungefär två vårdavdelningar. Vi har totalt 530 platser så det är ganska många det berör, säger Marianne Kondrup, kommunikationschef på Hallands sjukhus.

Patienterna väntar på kommunala insatser, men det behöver inte bara vara korttidsplatser.

– Det kan vara någon annan insats från kommunen, som hemtjänst till exempel, säger Marianne Kondrup.

Enligt sjukhuschef Martin Engström ska det vara unikt med så många utskrivningsbara patienter samtidigt på Varbergs sjukhus under de senaste tio åren. Även om sjukhusledningen har träffats varje veckodag sedan mellandagarna bedöms situationen inom Hallands sjukhus inte som något krisläge.

ANNONS

– Än så länge har vi kunnat ta emot de patienter som behöver vård. De sjukaste prioriteras alltid, säger Marianne Kondrup.

Enligt en anställd på Varbergs sjukhus som HN varit i kontakt med blev det stabsläge på sjukhuset i lördags. Det innebär ett beredskapsläge där en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget och vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen. …

– Nej, det har vi inte haft. Vi har inte aktiverat vår kris- och katastrofplan, dementerar Marianne Kondrup.

Åtminstone en äldre patient ska ha skickats från Varberg till Halmstad på grund av brist på kommunalt boende enligt den anställde.

– Han var utskrivningsklar och väntar på att få komma till ett boende, han var så ledsen över att behöva åka dit. Detta skapar så mycket onödigt lidande för våra stackars patienter, säger medarbetaren som vill vara anonym.

Det är ovanligt men det förekommer att patienter att patienter flyttas till Halmstad på det här sättet enligt Marianne Kondrup.

– Det har hänt och händer kontinuerligt. Det kan vara fullt på en klinik i Varberg och då skickas patienten till motsvarande klinik i Halmstad, säger hon.

Generellt ökar antalet patienter som är medicinskt färdigbehandlade på ett dygn. Antalet inneliggande och utskrivningsbara patienter som väntar på boende eller annan åtgärd från sin kommun har varit stort på Hallands sjukhus under lång tid. Men det går inte att lasta en enskild kommun för detta.

ANNONS

– Periodvis är det olika kommuner som har svårt att ta hem patienter, det är inte en kommun som vi brottas med, säger Mikaela Waltersson, ordförande i driftnämnden på Hallands sjukhus.

Även influensaepidemin påverkar sjukhusens belastning. På Varbergs sjukhus ska antalet vårdplatser inte heller ha blivit fler på vissa avdelningar enligt medarbetaren HN pratat med.

– Vad jag förstår har vi inte höjt upp några platser sedan sommaren. Det har aldrig funnits så få vårdplatser som nu.

Marianne Kondrup säger att det är tillgången på personal som styr antalet vårdplatser.

– Det är inte lokalerna som sätter stopp. Det är bemanningen runt omkring, främst är det sjuksköterskebristen. Det är ett problem i hela sjukvårdsSverige, säger hon.

Se även: Hoppas på hemsjukvårdsavtaletoch Testar nya grepp för framtidens äldre

Utskrivningsklara patienter på Hallands sjukhus 17 januari:

  • Det finns totalt 530 platser exklusive psykiatrin
  • Totalt antal patienter som väntar: 43 (51 i måndags)
  • På Varbergs sjukhus: 14
  • På Halmstads sjukhus: 25
  • I Kungsbacka: 4 Källa: Hallands sjukhus
ANNONS