Pusselboom under coronapandemin

Det råder pusselfeber sedan coronapandemin bröt ut. Att lägga skärmarna åt sidan och istället ägna en stund åt ett traditionellt träpussel har blivit det nya tidsfördrivet.

ANNONS
|

På Akademibokhandeln i Varberg märks pusseltrenden tydligt.

– Definitivt! Vi började se en ökad efterfrågan redan i april och sedan har det bara fortsatt. Både pussel och sällskapsspel har gått åt mycket mer än vanligt, berättar bokhandlare Patrik Larsson och får medhåll av kollegan Ann-Sofie Carlsson:

– Det är jättemånga som vill pussla. Mest populära är de med motiv där det är mycket som händer i bilden, men även klassiska landskapsmotiv är uppskattade, säger hon.

I butikens pusselhylla är det det ganska fullt för tillfället. Kartonger i olika storlekar med hundra- eller tusentals bitar. Naturfotografier, kartor eller teckningar med många detaljer, samt 3D-pussel i form av exempelvis Eiffeltornet.

ANNONS

– Det har blivit svårt för tillverkarna att hinna leverera i den takt pusslen går åt, men de börjar komma ikapp och vi väntar in ännu mer, säger Patrik Larsson.

Själv är han ingen frekvent läggare av pussel men han tror att anledningen till att många har fastnat för denna syssla är att det är ett bra tidsfördriv när de flesta är hemma mer än vanligt och inte kan träffa så många människor.

– Efter ett tag tröttnar man på tv-serier och vill göra något annat. Låta hjärnan vila. Det är mer socialt också och man kan göra det tillsammans med familjen, säger Patrik Larsson.

Kunden Angela Williamsson har hittat ett pussel föreställande Europakartan.

– Jag ska köpa det här till mina barnbarn som jag inte kan träffa nu. Själv brukar jag inte lägga pussel utan går helst ut i naturen.

Byta pussel på Stålboms

På Stålboms konditori i Falkenberg märks trenden på ett lite annorlunda sätt: På en hylla i kaféet finns flera pussel samt en skylt med uppmaningen att ta med sig ett pussel hemifrån och byta det mot ett annat.

– Vi började med detta strax före jul och det har varit väldigt uppskattat och populärt. Många har kommit hit med pussel och bytt till sig något annat, säger My Boketun

ANNONS

Varför har det blivit så populärt att pussla tror du?

– Folk har mer tid hemma och inte så mycket annat att göra. Jag har själv börjat lägga mer pussel. Man tröttnar på att sitta framför en skärm och vill göra något annat. Och så är det bra hjärngympa också.

Pussel bra för hjärnan

Psykologen Kerstin Jeding har tillsammans med sin kollgea Giorgio Grossi, docent i medicinsk psykologi och psykoteraput, skrivit boken ”Krisstess - att hantera en pandemi, coronaoro och andra långvariga påfrestningar”. Kerstin Jeding förklarade i en intervju med TT i början av januari att vår hjärna i denna oroliga tid har ett behov av att sysselsättas - men på ett kravlöst sätt.

– Att lägga pussel tillhör samma kategori som handarbete eller träsnideri, det vill säga aktiviteter som inte överstimulerar hjärnan. Skulle vi istället spela ett dataspel krävs det att vi agerar och hela tiden är uppmärksamma. Så är det inte alls med pussel, det bara ligger där, sa hon i TT-intervjun.

– Det kan vara bra för oss att det går lite långsamt. Samtidigt som vi ju också får stimulans av att lägga pussel eller ägna oss åt handarbete. Vi behöver hitta en balans i tillvaron - och kanske var vi överstimulerade av annat tidigare, avslutar Kerstin Jeding.

ANNONS

Fakta: Pusselboom över hela världen

Under fjolåret sålde pusseltillverkaren Ravensburger 20 pussel i minuten jämfört med 7 stycken per minut 2019, enligt CNBC.

I Australien meddelade premiärminister Scott Morrison under landets nedstängning i mars att pussel ingick i kategorin "nödvändiga" varor – vilket innebar att invånarna tilläts lämna sina hem för att köpa dem.

De tre bästsäljande pusslen hos nätbokhandeln Adlibris är: "Full monty fever" (1 000 bitar), "Looking across the river" (500 bitar) och "A day on the river" (1 000 bitar).

Källa: TT

ANNONS