Hav i uppror. Vi är vana vid höststormar i Halland. Men kvällens och nattens oväder kan bli riktigt otäckt.
Hav i uppror. Vi är vana vid höststormar i Halland. Men kvällens och nattens oväder kan bli riktigt otäckt.

Risk för orkanbyar

Hallandskusten ser ut att drabbas hårt när vindar med orkanstyrka drar in över Halland i kväll.

ANNONS
|

– Slår prognosen in riskerar stormen att bli lika allvarlig som Gudrun år 2005, säger Ian Engblom, jourhavande meteorolog på väderföretaget Foreca.

Tidigt i kväll beräknas lågtrycket från de brittiska öarna med full kraft dra in över Halland. SMHI utfärdade i går en klass 2-varning, som innebär fara för allmänheten, risk för stora materiella skador och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. De allra kraftigaste vindbyarna kan ha orkanstyrka, alltså mer än 33 meter per sekund. Det är samma styrka som när stormen Gudrun lamslog landet i början av januari år 2005.

– Som det ser ut nu finns det risk för orkan i byvindar, alltså i kortare vindstötar, när stormen drar in över Halland. Medelhastigheten på vindarna kommer dock att ligga på runt 25–26 meter per sekund, vilket innebär stormstyrka, säger Ian Engblom på Foreca.

ANNONS

Trafikverket har meddelat att flera tåg ställs in i södra Sverige, på grund av det annalkande ovädret.

– Vi kommer att stänga ned ett antal järnvägslinjer som inte är trädsäkrade, säger Jonas Bengtsson, presskommunikatör på Trafikverket.

De aktuella sträckorna är Herrljunga–Borås–Varberg, Halmstad–Värnamo, Malmö–Simrishamn, Kristianstad–Karlskrona, Kalmar–Berga–Hultsfred, Uddevalla–Strömstad, Uddevalla–Öxnered, Vänersborg–Herrljunga, Håkantorp–Mariestad.

Bussar ersätter tågen och avstängningarna gäller från måndag klockan 17 till tisdag klockan 12.

– Bilvägar hålls i nuläget öppna, men om prognosen håller sig till en klass 2-varning rekommenderar vi att man tänker sig för innan man ger sig ut på vägarna, säger Jonas Bengtsson.

Stormen, som i England har fått namnet St Jude efter helgonet St Jude, är en sammanslagning av två olika lågtryck vid de brittiska öarna. Dels är det ett lågtryck som har dragit fram norr om Skottland, dels ett lågtrycksområde sydväst om Irland. Dessa områden slås ihop och fortsätter nu in mot Hallandskusten, där det kommer att blåsa friskt fram till midnatt. Sedan rör sig lågtrycket vidare i en nordostlig bana över Götaland.

– Att det är två lågtryck som slås ihop kan vara en bidragande orsak till att vindarna ser ut att behålla samma styrka som de hade på brittiska öarna under söndagen, säger Ian Engblom.

ANNONS

Trots att många kraftledningar är nedgrävda räknar elbolagen med störningar.

– Vi går upp i beredskap. Montörerna i de områden som omfattas kommer att vara på tå, säger Mikael Petrovic Wågmark, presschef för Vattenfall, till TT.

För att vindstyrkan ska klassas som storm krävs att det blåser 24,5–28,4 meter per sekund. Vindstyrkan, som är ovanlig i inlandet, kan rycka upp träd med rötterna och ge betydande skador på hus. Orkan blir det först när vindarna uppnår mer än 32,7 meter per sekund.

Benämningen för vindar under stormstyrka varierar på land och till sjöss. Blåser det exempelvis 18 sekundmeter heter det kuling ute på havet och hård vind uppe på land.

Källa: SMHI (TT)

ANNONS