Risk för vaccinbrist i Halland när semesterfirarna kommer

Sommargäster och sjuttioplussare från närliggande län som vaccinerar sig i Halland kan gå före i kön. Närsjukvårdschef Karin Hesselgard befarar stor oreda och uppmanar alla att vaccinera sig på sin egen ort istället.

ANNONS
|

Halland är ett populärt resmål om somrarna och när många kommer hit för att fira sina semestrar kan de också behöva vaccineras mot coronaviruset. Utomstående som vill vaccinera sig i länet kan ställa till problem för bofasta hallänningar som i värsta fall kan bli omsprungna i kön till sprutorna.

– Sommargästerna kan behöva vaccineras här men vi vet inte hur många som kommer och om de redan fått första dosen eller behöver båda. Eftersom vi inte vet är det svårt att planera, säger Region Hallands närsjukvårdschef Karin Hesselgard.

Det är fullt tillåtet att vaccinera sig i ett annat län och det finns ingenting som ger hallänningarna förtur till att få sprutorna på hemmaplan

ANNONS

– Vi går efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi kan inte göra skillnad på invånare i och utanför länet utan den som har bokat har bokat. Vi kan inte ifrågasätta det mer än att uppmana alla att vaccinera sig på sin ort, säger Karin Hesselgard.

Dramatisk ökning av utomstående som vaccinerar sig i Halland

Regionernas tilldelning av vaccin har sin grund i befolkningsmängden, men på fredagen visar siffrorna att 4,4 procent av de som hittills vaccinerats i Halland kommit från andra län. På torsdagen visade samma siffra 3,8 procent. Den dramatiska ökningen oroar Karin Hesselgard, som också berättar att sommargästerna inte är de enda som ställer till problem.

– Sjuttioplussare från exempelvis Västra Götaland vaccinerar sig här och vi har sett hur det har ökat. Det är inte förbjudet men tanken är att man ska vaccinera sig där man är folkbokförd. Det ställer till en hel del oreda, bland annat med tanke på att vår bemanning är dimensionerad efter befolkningen i regionen, säger Karin Hesselgard.

Nu hoppas man att Folkhälsomyndigheten och regeringen ska uppmärksamma problemen ytterligare och på sikt se över hur mycket vaccin varje region tilldelas.

– Vi har en dialog med Folkhälsomyndigheten om problematiken det här innebär. Det är inte bara vi i Region Halland som uppmärksammat det här utan även Gotland, Skåne och flera andra ’sommarlän’. Vi har lyft frågan och bett dem titta på om man kan göra en omfördelning, säger Karin Hesselgard.

ANNONS
ANNONS