Skärpta coronarestriktioner införs i Halland

Halland får nya skärpta restriktioner från och med i dag, den tredje november. Det meddelar Stefan Löfven under tisdagens pressträff. — Vi ser att utvecklingen går åt fel håll i flera regioner, kommuner och landsdelar. Läget är mycket allvarligt, sa statsministern Stefan Löfven under pressträffen.

ANNONS
|

Skärpta coronarestriktioner har tidigare införts i Skåne, Västra Götaland, Östergötland, Stockholm och Uppsala. Nu blir Halland näst på tur. Förutom i Halland skärps de allmänna coronaråden även i Örebro och Jönköpings län. Det innebär att sju av tio svenskar nu omfattas av skärpta råd.

Orsaken till de skärpta råden har att göra med den ökade smittspridningen, uppger statsministern Stefan Löfven.

— Eftersom smittspridningen ser olika ut i olika delar av landet så har Folkhälsomyndigheten, efter samråd med det regionala smittskyddet, infört lokala allmänna råd i flera regioner. Det är viktigt att de råden är anpassade efter den situation som råder i vårt land, säger Stefan Löfven under pressträffen.

ANNONS

De lokala råden kan se olika ut i olika regioner. De gemensamma råden i regionerna innefattar till exempel att man ska avstå fysisk kontakt med människor de inte bor med, att man ska avstå från att vistas i inomhusmiljö där trängsel kan uppstå, avstå från större arrangemang och att arbetsgivare låter de som kan jobba hemifrån att göra det.

I Sverige rekommenderas också en maxgräns på restauranger. Sällskap på restauranger ska inte bestå av mer än max åtta personer. Publik måste sitta ner under evenemang. Det finns också krav på att resurser omfördelas i regionerna för att satsa på testning och smittspårning.

— Det krävs att alla förstår allvaret. Hjälps vi åt och gör det här tillsammans så klarar vi det, sa statsministern Stefan Löfven under pressträffen.

Ökad smitta i Halland

I förra veckan konstaterades 467 nya coronafall i Halland. Det är den högsta konstaterade siffran sedan pandemin startade. Just nu vårdas tolv personer på sjukhus i Halland varav två på intensivvårdsavdelning.

På Folkhälsomyndighetens presskonferens var Maria Ryberg-Mo, smittskyddsläkare i Halland med för att förklara läget i Halland.

— Vi upplever en drastisk ökning på 144 procent vecka 44 jämfört med vecka 43. Vi har fått en spridning till äldrevården som oroar mycket, säger hon.

ANNONS

Enligt statsepidemiologen Anders Tegnell återfår Halland en evenemangsgräns på 50 personer. Det gäller till och med 24 november.

— Vi behöver använda alla verktyg för att minska smittspridningen. Vi måste alla ta ansvar för att minska både smittspridning, sjukdom och död, säger Hallands landshövding Brittis Benzler under Folkhälsomyndighetens presskonferens.

ANNONS