Bild: Läsarbild

Skola övertänd – tre pojkar misstänkta

Elias Fries skola i Hyltebruk sattes i lågor under natten mot tisdagen.
Två pojkar i 15-årsåldern är anhållna misstänkta för grov mordbrand, en tredje yngre pojke greps också av polis.
– Vi är helt säkra på att branden är anlagd, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen.

ANNONS
|

Det var vid 01.22 som SOS larmades om branden i Elias Fries skola i Hyltebruk. Flera boende i närområdet hade då hört glaskross och sett rökutveckling. När räddningstjänsten kom till platsen var byggnaden övertänd.

– Det är ett enplanshus med öppen vind så det har snabbt tagit sig upp till vinden. Då är det väldigt svårt för oss att göra något åt, säger Johan Wallin, vakthavande befäl vid räddningstjänsten.

Skolan består av åtta mindre byggnader. Den som brann, som kallas hus sju, fick brinna ner medan räddningstjänsten fokuserade på att skydda övriga byggnader.

– Det finns en liten del vi hoppas kanske kunna göra något åt. Men vi jobbar nu med att begränsa branden så att den inte sprider sig till fler byggnader, säger Johan Wallin vid 02-tiden.

ANNONS

På morgonen meddelade räddningstjänsten att övriga byggnader klarat sig utan skador och att bara eftersläckning återstod av hus sju som blivit totalförstörd av branden.

Två tonåringar anhållna

Polisen har fått in många vittnesuppgifter från händelsen och utför förhör.

– Men vi är helt säkra på att branden är anlagd. Man har hört glaskross och det har börjat brinna inne i byggnaden, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen.

Under natten hämtade polisen tre pojkar in 15-årsåldern. Tack vare goda signalement och vittnesuppgifter lokaliserades de snabbt av polisen i närområdet.

Senare under natten släpptes en av pojkarna eftersom denne inte är straffmyndig, efter beslut från åklagare. De andra två är nu anhållna på sannolika skäl misstänkta för mordbrand.

– Det kommer hållas förhör så snart som möjligt, i övrigt pågår många åtgärder i förundersökningen, säger Ginger Johansson som är jouråklagare.

Ginger Johansson vill inte kommentera mer om de anhållna pojkarna eller misstankarna mot den yngre pojken som släpptes under natten.

Misstänker ni att fler personer varit inblandade?

– Det är en sådan sak som polisen utreder, jag vill inte gå in på detaljer, säger Ginger Johansson.

Eftersläckning stor del av dagen

Som mest jobbade sju enheter med släckningsarbetet under natten, eftersläckning kommer pågå under dagen enligt räddningstjänsten. Hylte kommun uppmanar boende i området att hålla fönster och dörrar stängda på grund av röken som kommer efter släckningsarbetet.

ANNONS

– Det brinner fortfarande och det kommer det nog att göra under större delen av dagen. Vi kommer att vara kvar på plats till klockan 12 i alla fall enligt prognosen, säger Erik Lindqvist som var räddningstjänstens insatsledare under insatsen.

Ingen sommarverksamhet i skolan

Skolan och förskolan står tom under sommarlovet och inga barn påverkas direkt av branden, enligt Jenny Hagesjö som är tillförordnad kommunchef.

– Nu får vi börja med att samla oss och undersöka hur våra verksamheter berörs, säger hon.

Räknar ni med att kunna starta höstterminen som vanligt i övriga lokaler på Elias Fries?

– Det är vår absoluta målsättning, men alldeles för tidigt att säga i nuläget, säger Jenny Hagesjö.

ANNONS