Såhär blåsigt var det i halländska Grötvik för ett år sedan vid en annan av SMHI:s varningar. Nu går de ut med dubbla varningar inför torsdagen.
Såhär blåsigt var det i halländska Grötvik för ett år sedan vid en annan av SMHI:s varningar. Nu går de ut med dubbla varningar inför torsdagen. Bild: Adam Ihse/TT

SMHI varnar för vind - ”Ni kommer att känna det”

SMHI har gick under onsdagen ut med en gul varning för de vind(och kanske storm)byar som drar in under torsdagen. Nu har ytterligare en varning utfärdats, den här gången gällande översvämningsrisk.

ANNONS
|

Torsdagens blåsiga väder gör att vattenståndet stiger vilket kan orsaka lokala översvämningar eller skador längs kusten. SMHI:s gula varning gäller från klockan 14 till klockan 21 och sträcker sig från Falkenberg till Malmö.

Vattenståndet stiger kortvarigt till 80-100 centimeter enligt SMHI, vilket motsvarar cirka 70-95 centimeter över årets medelvattenstånd.

Risk för översvämningar

På frågan hur stigningen påverkar allmänheten radar SMHI upp en rad möjliga scenarion:

Det är risk att lågt liggande kajer, bryggor, vägar eller byggnader översvämmas.

Den segelfria höjden under broar minskar, och förtöjda båtar eller fartyg kan skadas. Samt att känsliga kuststräckor kan utsättas för erosionsskador.

Tåg stoppas

Med anledning av de kraftiga vindarna har Trafikverket beslutat att stänga tre tågsträckor i södra Sverige. Från och med klockan 12 på torsdag kommer inga tåg trafikera sträckan Halmstad - Värnamo under ett dygn. Även tågen mellan Ystad - Simrishamn och Helsingborg - Teckomatorp stoppas.

ANNONS

Man räknar också med att vädret kommer påverka vägtrafiken.

– Risken än att träd blåser omkull eller att andra föremål hamnar på vägarna. Under fredagsmorgonen är det även risk för ishalka eftersom temperaturen sjunker. Var som trafikant uppmärksam och anpassa hastigheten utifrån rådande väderförhållanden, säger Annika Canaki, avdelningschef för underhåll på Trafikverket i region syd.

Kan bli stormstyrka i vindbyarna

Meteorologen Max Schildt berättar att lågtrycket som väntar drar in med sitt centrum över ”det norska huvudet” och vidare mot östra Svealand.

– Och under tiden kommer det bli rejält blåsigt i södra Sverige.

SMHI varnar för hårda vindbyar med styrkor på 14-20 meter per sekund. Enligt meteorologen kan det till och med bli stormbyar med styrkor på 25-27 meter per sekund.

– Västkusten kommer att vara extra utsatt. Ni kommer att känna av det.

Varningen gäller bara vind, men det kan också komma en del nederbörd i form av regn.

För en ”vanlig människa” innebär varningen att det kan vara lämpligt att ta in lösa föremål.

– Det gäller också tillfälliga konstruktioner som vi kallar det, vilket kan vara typ byggställningar. Luftburna elledningar kan också drabbas av ovädret. Träd kan falla ner över vägar vilket gör att trafiken påverkas och det finns risk att kollektivtrafiken blir försenad. I trafiken är det främst höga fordon, som har lite mer vindspann, som kan få det svårt, säger Max Schildt.

ANNONS

Framåt torsdagseftermiddagen kommer vinden att avta och fredagen kan bjuda på lite (med betoning på lite) sol under förmiddagen.

– Det kommer att molna till under dagen, men kanske kommer det att kunna spricka upp tillfälligt även under eftermiddagen.

Blickar vi fram till lördag får vi göra oss redo för rond två. Då kommer ett nytt nederbördsområde. Denna gången drabbar det hela Sverige.

– För er del blir det mest regn, men för övriga landet blir det snö.

Under torsdagen gick också Ellevio, som ansvarar för elnätet i stora delar av Halland, ut med att de förstärker beredskapen inför den eventuella stormen.

– De senaste veckorna har vi haft flera stormar som drabbat främst Värmland, Dalarna och Skaraborg, och att förstärkt beredskap har visat sig vara framgångsrikt när det gäller att avhjälpa fel och få tillbaka strömmen, säger Anders Ekberg, driftchef på Ellevio i ett pressmeddelande.

ANNONS