Utbildar vuxna. Halland har fått pengar till vuxenutbildning, bland annat finns det platser på lärlingsutbildning inom byggsektorn.  Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV
Utbildar vuxna. Halland har fått pengar till vuxenutbildning, bland annat finns det platser på lärlingsutbildning inom byggsektorn. Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV

Statliga miljoner till ny yrkesutbildning för vuxna

Vill du bli hästskötare, barnskötare eller webbredaktör? Då kan du få chansen att utbilda dig inom dessa områden nu, till hösten drar den nya vuxenutbildningen – Yrkesvux – i Halland.

ANNONS
|

De halländska kommunerna har tilldelats 6,6 miljoner kronor i statsbidrag för att hålla yrkesutbildning för vuxna, så kallad Yrkesvux. Tanken är att kommunerna ska samarbeta kring utbildningarna, i Halland blir det totalt 133 platser.

Det är regeringen som har beslutat om en satsning på yrkesutbildning inom gymnasial vuxenutbildning till en kostnad av en miljard kronor under tre år. Alla landets kommuner har fått söka platser och pengar. I samarbete med Region Halland har länets kommuner gått samman och gemensamt ansökt om utbildningsplatser.

– Vi får 6,6 miljoner kronor vilket ger 133 platser som beräknas kosta 50 000 kronor styck. Det regeringen vill med satsningen är att hjälpa dem som har en svag ställning på arbetsmarknaden. Det kan vara personer som är arbetslösa eller som riskerar att bli det, säger John Harming, ansvarig för Yrkesvux på Region Halland.

ANNONS

De 133 platserna har fördelats utifrån invånarantal i de halländska kommunerna.

– Vi har också till viss del tagit hänsyn till arbetsmarknadsläget i de respektive kommunerna när platserna har portionerats ut, säger John Harming.

Meningen är att man ska kunna söka utbildning oavsett var i länet den ges, förutsatt att ett samverkansavtal undertecknas av kommunerna.

– I dag finns bland annat utbildning till hästskötare i Kungsbacka, lärlingsutbildningar inom byggsektorn i Halmstad och utbildning inom handel och logistik i Laholm, säger John Harming.

ANNONS