Johan Klingborg.
Johan Klingborg.

Testar nya grepp för framtidens äldre

I Falkenberg har antalet äldreplatser än så länge kunnat möta behovet. Nu utreds nya lösningar som tryggplus för att säkra kraven framöver.

ANNONS
|

– Jag upplever att vi är i fas med behov och efterfrågan, säger Rie Boulund (M), ordförande i socialnämnden i Falkenberg.

När patienter väntat på sjukhuset mer än fem dagar får kommunen betala avgift. Falkenbergs kommun ska inte ha haft höga kostnader för detta vare sig nu eller historiskt.

– Falkenberg har aldrig haft betalningsavgiftskostnader för att vi inte fått hit våra äldre i tid, säger Johan Klingborg, socialförvaltningschef.

De olika kommunerna har olika förutsättningar, ett problem i Falkenberg är långa uppsägningstider på lägenheter. Trots köer till boendeplats står lägenheter tomma under uppsägningstiden.

– Det är en balansgång mellan att vara finkänslig med den personliga processen i kontrast med att samhället har en process som måste gå vidare, säger Johan Klingborg.

ANNONS

Socialförvaltningen fick under förra året i uppdrag att utreda om Falkenberg kan möta framtida efterfrågan och hur kommunen ska tänka kring de äldres behov. Utredningen ska presenteras innan sommaren.

– Folk vill inte ha det som i dag framöver. Vi står inför ett paradigmskifte och måste tänka annorlunda, säger Rie Boulund.

En väg kan vara ny teknik, en annan nya boenden. Ett trygghetsboende plus på Älvgården i Vessigebro ska stå färdigt 2019. När steget är för stort från serviceboende, där äldre i stort sett är självgående, till särskilt boende med insatser dygnet runt kan personer med lite större insatsbehov få den trygghet de behöver.

– Många upplever när de söker enskilt boende att de som bor där väldigt skröpliga eller dementa. Är man inte det själv är steget stort att ta.

På trygghetsboende plus ska personal finnas på plats, men inte alls i samma omfattning som på ett särskilt boende. Men det dröjer innan allt är färdigt, först måste Solhaga byggas om och därefter ska Älvgården renoveras.

– Vi är tvungna att tömma helt under renoveringen. Vi räknar med att det ska vara klart hösten 2019, säger Rie Boulund.

Seäven Patienter skapar flaskhalsar på sjukhusenoch Hoppas på hemsjukvårdsavtalet

ANNONS
ANNONS