Mystiska jätteägget på Kärleken – här är svaret på gåtan

Minns ni det mystiska jätteägget på Kärleken? Ett konstverk eller en skulptur har varit en het gissning, men sedan ringde Veingebon Oskar Persson och förde oss på rätt spår.
Det konstiga ägget har inget med konst att göra. Men det är inte fel att kalla det ”ägg” – så kallades nämligen ibland det som konstruktionen egentligen är: ett SK3. Vad det är? Snart har du svaret.

ANNONS
|

Men först backar vi bandet en bit. Det var i somras som Hallandsposten först skrev om ”jätteägget” som ligger väl dolt i en skogsdunge där det till synes även har funnits någon form av samlingsplats. På tidningens sociala medier kommenterade ett flertal och läsare har hört av sig via mejl och telefon. En av dem är Veingebon Oskar Persson, 50, som är uppvuxen på Kärleken.

Oskar var mycket på platsen förr, både som barn och ungdom.

– Det var en festplats på 80-talet som byalaget skötte om, berättar han.

Vid Svenstorps festplats som den kallades samlades man vid till exempel midsommar och valborg. Därefter tog Centerns idrottsförening över evenemangen som då också flyttades från platsen, minns Oskar.

ANNONS

– Sedan tog vi ungdomar över och röjde upp den. Det var privata tillställningar där fram till 90-talet. Sedan blev vi vuxna och nu har det förfallit igen.

Även Thomas Wollentz som växte upp på Norra Utmarken hörde av sig och berättade om festplatsen med dansbana och bodar: ”Midsommar firades där nere och det restes en stång som man ett år bar dit från Norra Utmarken. Majbrasa tändes också. Helstekt gris grillades en gång.” skriver han och vidare bland annat att ”Jag minns att det lite vid sidan under träden låg ett stort betongklot. Hur länge det legat där var oklart redan då, i varje fall för mig.”

Det är alltså i denna numera tätbevuxna dunge som betongklotet ännu står och väcker så många frågor. Nu kan äntligen i alla fall några få svar. Oskar Persson är den som först leder oss in på spåret.

– Det ska vara ett skyddsrum som ligger upp och ner. Jag har inte mycket information och vem som gjöt det är höljt i dunkel.

Jakten fortsätter. Finns det någon eller något som kan berätta mer om det här?

Vi pratar med Fortifikationsverket och Halmstads kommun (som äger marken sedan 1950-talet). Vi studerar gamla kartor och flygbilder och ringer LV6. Där får vi tips om att prata med Lars Ahlberg. Han är pensionerad officer från luftvärnsregementet – och bor på Kärleken. Efter att vi talats vid tog han sig ned till platsen för att kika och menar att det sannolikt rör sig om ett SK3, ett skyddsrum för tre personer.

ANNONS

Han berättar att den här typen av skyddsrum faktiskt kallades för ”ägg” ibland och att de fanns i olika storlekar. ”Minns jag rätt så övade vi med typen på fältarbetsgården på Skedalahed kring 1980. Vill också minnas att typen fanns på Ringenäs övningsfält. Var det här "ägget" kommer ifrån vet jag inte.”

Frågan är också varför det ligger just där. Av Lars A. Hansson, som är aktiv i den ideella intresseorganisationen Fortifikation-Väst, får vi veta att det är ett SK3, och att skyddsrum av den här typen serieproducerades i stort antal under Kalla kriget och att många tillverkades under 1950–60-talet. På vårt ägg finns bland annat inskriptionen ”82”. Om det står för ett årtal skulle det enligt Lars A. Hansson kunna innebära att det har tillverkats under det decenniet.

– Det kan det absolut ha gjorts. Om civilförsvaret i kommunen fick mer anslag, om man ansåg att man skulle bygga ut skyddet under 80-talet. Många av de här äldre civilförsvarscentrumen uppdaterades i mitten av 80-talet, säger Lars A. Hansson som sysslat med militärhistoria länge och bland annat driver ett förlag samt är arrangörsansvarig på Fortifikation-Väst.

Lars A. Hansson berättar att det finns någonstans mellan 50 och 100 sådana här skyddsrum kvar. En del på museum, medan andra finns kvar framför allt vid civilförsvarets observationsplatser där den här typen av skyddsrum alltså var vanliga. Från platserna rapporterade man in sådant som bränder och detonationer till ledningscentralen.

ANNONS

Att skyddsrummet är en del av det gamla civilförsvaret är alltså en teori. Ett av de tips vi fått under hand är att det kan ha funnits ett observationstorn i närheten.

Att skyddsrummet i dungen inte är nergrävt, som SK3 annars är, skulle enligt Lars A. Hansson kunna bero på att det blivit uppgrävt vid någon markröjning eller att det aldrig blev använt då behovet inte längre ansågs finnas. Skyddsrummen har använts eller funnits med i civilförsvarets organisation fram till kalla krigets slut 1990.

SK3 fanns också inom flygvapnet och då på olika platser vid flygbasen så att flygförare snabbt kunde ta skydd. Flygbasen i Halmstad fanns ju inte så långt ifrån platsen för ägget så en annan teori skulle då vara att det hört till flygvapnet.

Den första gåtan är löst. Ägget är ett skyddsrum för tre personer.

Men nu söker nya frågor svar. Varför finns skyddsrummet just i den här dungen och sedan när? Vem uppförde det och i vilket syfte? Har det funnits en observationsplats i närheten? Och vad ska hända med ”ägget” nu?

Vet du mer om skyddsrummet i dungen? Skriv till tipsahp@hallandsposten.se

ANNONS