18-åringen häktades i mars, misstänkt för mordet på en jämnårig flicka. Bild från häktningsförhandlingen.
18-åringen häktades i mars, misstänkt för mordet på en jämnårig flicka. Bild från häktningsförhandlingen. Bild: Adam Ihse/TT

18-åring åtalas för mordet i Mark

En 18-årig man åtalas misstänkt för mordet på en 17-årig flicka i Marks kommun i våras. Han åtalas även misstänkt för grov våldtäkt samt grovt vapenbrott.

ANNONS
|

Flickan försvann den 14 mars. Fyra dagar senare hittades hon död i närheten av sin skola. Den nu åtalade – 17 år gammal vid tiden för det misstänkta dådet – häktades i mars och har varit frihetsberövad sedan dess.

Enligt Nina Friman Björk, senior åklagare och förundersökningsledare, visar utredningen att flickan ska ha avlidit samma dag som hon anmäldes försvunnen.

"Vi menar att flickan berövats livet genom att den misstänkte har utövat kraftigt våld mot flickans huvud, hals och kropp", säger Friman Björk i en kommentar.

"Uppträtt våldsamt"

18-åringen har genomgått en så kallad paragraf sju-undersökning som visar att det kan misstänkas att han led av en allvarlig psykisk störning både vid tillfället för det misstänkta mordet och när undersökningen gjordes.

ANNONS

Kriminalvårdens personutredning visar att han tidigare haft bristande impulskontroll och uppträtt våldsamt när han känt sig pressad, enligt Borås Tidning.

Fallet har fått stor uppmärksamhet och väckt många känslor i den lilla orten.

"Det har varit ett fall som berört många och där unga människor varit inblandade. Det har gjort att många hänsyn har behövts tas under utredningen", säger utredningsledaren Emma Jutemar i en kommentar.

Polisen kritiseras

Samtidigt har polisen kritiserats av bland annat flickans anhöriga. Det eftersom det tog fyra dagar efter försvinnandet innan polisen inledde en särskild händelse.

Med anledning av det har en genomlysning av polisens arbete de första dagarna gjorts. Resultatet av genomlysningen har ännu inte offentliggjorts.

Rättegången i Borås tingsrätt drar igång den 10 september och fortsätter sedan veckan därefter.

ANNONS