Två svenskar har häktats som misstänkta för ett sprängdåd i nära anslutning till Israels ambassad i Danmark.
Två svenskar har häktats som misstänkta för ett sprängdåd i nära anslutning till Israels ambassad i Danmark. Bild: Johan Nilsson/TT

Åklagare: Finns koppling mellan ambassaddåd

Två dåd mot Israels ambassader i Sverige och Danmark inträffade inom loppet av ett dygn. Nu bekräftar den svenska åklagaren Cecilia Holmbom att det finns en koppling.

ANNONS

På tisdagskvällen avlossades skott mot Israels ambassad i Stockholm. Natten till onsdagen inträffade ett sprängdåd i närheten av Israels ambassad norr om Köpenhamn.

Cecilia Holmbom, åklagare i Sverige, bekräftar att det finns en koppling mellan dåden.

– Händelsen i Köpenhamn kan man koppla till den svenska utredningen mot Israels ambassad, säger hon till TT och tillägger att hon inte kan säga vad det är för koppling.

Ingen person är frihetsberövad för skjutningen mot ambassaden i Stockholm.

– Det är oförändrat sedan tidigare, säger Holmbom.

Nära samarbete

Dansk polis uppger i ett mejl på TT att de fortfarande undersöker om det finns en koppling mellan dåden.

ANNONS

"Vi har ett nära samarbete med svensk polis, men eftersom vårt fall hålls bakom stängda dörrar kan vi inte uttala oss närmare om förundersökningen", skriver Poul Kjeldsen från Köpenhamns polis.

På torsdagen häktades två unga svenskar, 16 och 19 år gamla, som misstänkta för sprängdådet i Köpenhamn.

Åklagare Søren Harbo sade att han utgår från att de unga svenskarna inte har agerat ensamma.

Han motiverade beslutet att hålla häktningsförhandlingen bakom stängda dörrar med att andra gärningsmän inte ska få tillgång till den information som kom fram under förhandlingen.

– Det är vår uppfattning att det finns medgärningsmän, men jag kan inte säga varför vi tror det, sade Harbo till TT efter häktningsförhandlingen i Köpenhamn.

Hypotes om Iran

Säpos operativa chef Fredrik Hallström uppgav under torsdagen att en "objektiv hypotes" är att Iran kan ha varit inblandat i attackerna.

– Eftersom det liknar vad som skett vid tidigare tillfällen, det vill säga målval och modus operandi, sade han till TT.

Enligt uppgifter till medier misstänker polisen att det är det numera splittrade nätverket Foxtrot, som leds av Rawa Majid, som står bakom dåden i Stockholm och Köpenhamn – på uppdrag av Iran.

ANNONS