Alla vargar på Borås djurpark har avlivats

Alla fem vargar på Borås djurpark har avlivats. Enligt djurparken var det djurens hälsa som låg till grund för beslutet.
– Vi avlivade alla vargar i går. De har varit stressade och gick inte att flytta, säger Johan Jönsson, zoolog.

ANNONS
|

Borås djurpark har följt Nordens arks linje att avliva sina vargar. Parken har tidigare haft fem vargar, men på grund av att flocken periodvis mått dåligt har djuren nu avlivats.

– Det är ett tufft beslut att ta eftersom vi har jobbat med djuren under flera års tid. Det påverkar såklart oss som arbetar här, säger Johan Jönsson, zoolog på Borås djurpark.

Vargarna sköts ihjäl under tisdagen. Bakgrunden till beslutet var vargarnas hälsa, berättar Johan Jönsson.

– De har varit stressade och gick inte att flytta, och väldigt skygga.

Varggruppen bestod av en sjuårig hona och hennes fyra ungar, två stycken fyraåringar och två treåringar. Det har tidigare även funnits en avelshanne i gruppen, och enligt Johan Jönsson var det ungefär när den hannen kom som de stora problemen med vargarna började.

ANNONS

– Han hade en väldigt negativ inverkan på de andra i gruppen och det skapade väldigt mycket stress. Så en av de åtgärderna som vi har gjort genom åren var ju att avliva den hanen, säger han och fortsätter:

– Vi har ju under de senaste åren tagit bort enskilda individer som har blivit utsatta i gruppen. Men hela tiden har vi haft målsättningen att inte behöva ta bort gruppen som helhet.

Parken kommer inte ta in nya vargar och det är ännu inte beslutat vad som ska flytta in i varghägnet som nu står tomt.

– Vi kommer inte att starta upp en ny vargflock i närtid. Vi ser att vi haft en tuff situation med våra vargar och behöver landa i det och inte för snabbt starta upp på nytt. Däremot stänger vi inte dörren för varg i parken på sikt, säger Johan Jönsson.

Även Nordens ark avlivade sina vargar

För knappt två månader sedan avlivades Nordens arks två sista vargar. Det var en äldre och en yngre varg, som dessutom var far och son. Parken hade då haft vargar i nästan 30 år. Nu har alltså Borås djurpark följt samma spår.

Det fanns flera faktorer som ledde till att vargarna på Nordens ark avlivades. Den äldre vargen var gammal och mådde dåligt. Den yngre vargen mådde däremot bra, men blev ensam när den andra vargen skulle avlivas.

ANNONS

– Med sonen försökte vi hitta en annan djurpark till, men hittade ingen och man får inte ha en ensam varg då det är djurplågeri, så vi tog bort honom nu också, sa Mats Höggren, vd på Nordens Ark, till GP i förra veckan.

Vargstammen ska minska

Förutom det så spelade ett politiskt beslut att minska lägstanivån för den svenska vargstammen från 300 till 170 individer roll i Nordens arks beslut. Enligt Mats Höggren tyder beslutet på att vargbeståndet inte är hotat, vilket i sin tur leder till att Nordens arks bevarandeprogram inte är nödvändigt längre.

– Det finns inga förutsättningar på sikt att hålla varg på Nordens ark, säger han.

Enligt Johan Jönsson på Borås djurpark har riksdagens beslut att minska vargstammen däremot inget att göra med deras beslut att avliva sina vargar.

Är det inte bra att behålla inhägnade vargar om antalet vilda blir färre?

– Vårt beslut är inte något ställningstagande gentemot vargar på djurpark. Vi har tagit vårt uppdrag med att jobba med bevarande på stort allvar, men samtidigt måste ju också beslutet i grunden baseras på en god djurvälfärd. Beslutet grundar sig helt och hållet i en hänsyn till djurens välmående, säger Johan Jönsson.

Sedan i tisdags står varghägnet tomt och det är ännu inte bestämt vad som kommer att ta vargarnas plats.
Sedan i tisdags står varghägnet tomt och det är ännu inte bestämt vad som kommer att ta vargarnas plats. Bild: Frida Winter

Nyligen avlivades Nordens arks vargar och nu är det era vargar som det inte fungerade med. Är det så att det inte går att få vargar att må bra i hägn?

ANNONS

– Nej, det går inte att dra den generella slutsatsen, framför allt inte utifrån vårt beslut. Vi har haft en varggrupp som har varit ganska unik i sin problematik och besluten har tagits oberoende av varandra. Vi har haft varggrupper tidigare i djurparken med helt andra förutsättningar och det finns många exempel på andra djurparker där det har fungerat bra.

”Extremt konstigt”

Före beslutet om att avliva vargarna var känt pratade GP med Olof Liberg, vargforskare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), om vargarnas olika framtidsscenarion. Han var då negativ inställd till ett beslut att avliva vargar på djurparker.

– Jag tycker det låter extremt konstigt. Om det blir färre vargar i det vilda borde ju djurparken göra precis tvärtom, för då blir ju vargarna mer unika, säger han.

Han resonerar så att om riksdagen vill minska vargstammen, då blir det desto viktigare att djurparkerna bevarar ”reserver”.

– Det enda skälet jag kan se att möjligen plocka bort en sådan djurart från parken är om arten är helt säker i det vilda.

LÄS MER:Vargarna på Nordens Ark har avlivats

LÄS MER:Jobbigt att avliva vargarna ”far och son” på Nordens ark

LÄS MER:Nederländerna ska skjuta varg – med paintball

LÄS MER:Klartecken för vargjakt i södra Småland

ANNONS