Allt om IT-skandalen på 170 ord

Har du svårt att greppa vad IT-skandalen innebär? Vi är nog många som nickar och hummar, utan att fatta grejen. Här kommer en liten fusklapp om någon skulle vilja förhöra dig.

ANNONS
|

I början av 2015 väljer Transportstyrelsen att IT-jätten IBM ska ansvara för mer än 1000 servrar med information ompersonuppgifter, militära hemligheter och så vidare. Att man låter ettföretag göra saker man själv ska göra, kallas "outsourcing".

Senare 2015 höjs varningsflaggor. Säkerhetspolisen och myndighetsanställda märker att:

IBMhade"outsourcat" vidare IT-tjänsterna till Tjeckien och Serbien. Det ärett så kallathot mot rikets säkerhet, enligt Säpo.

Transportstyrelsensgeneraldirektör Maria Ågrenbröt mot sekretess-lagar. Hon varnas men fortsätter. I januari 2016 inleds en förundersökning omvårdslöshet med hemlig uppgiftmot Ågren.

2017

I Januariavgår Maria Ågren.6 julibörjar nyheter rullas ut om alla felsteg. IT-skandalen är ett faktum.

26 juli.Allianspartierna vill att tre sossar i regeringenavgår. Det är infrastruktur-, försvars- och inrikesministern. De vill rösta ommisstroendeförklaringari riksdagen.

ANNONS

Varför?

Stefan Löfven är tydligen den sista som får veta något. Ministrarna kritiseras för attantingen känt till fel, och inte sagt något, eller inte ha haft koll på sina ansvarsområden. Det är likailla, enligtalliansen.

ANNONS