Elefantflocken på Borås djurpark fotograferade för GP år 2014.
Elefantflocken på Borås djurpark fotograferade för GP år 2014. Bild: Per Wahlberg

Elefantkalv ihjälklämd på Borås djurpark

En elefantkalv har dött efter att ha blivit ihjälklämd, uppger Borås djurpark på Instagram.
– Det är tungt för oss alla som jobbar nära elefanten, säger Johan Jönsson, zoolog vid Borås djurpark.

ANNONS
|

Borås djurpark uppger att en elefantkalv dött efter att den har blivit ihjälklämd.

”Det är med tungt hjärta som vi kan berätta att vår elefanthona Panzi kalvade tidigt på söndagsmorgonen men hennes kalv förolyckades tyvärr snart inpå födseln, skriver djurparken i ett inlägg på Instagram.

Det är i nuläget oklart vad som har hänt med kalven.

”Men klart är att kalven på något vis hamnat i kläm när övriga flockmedlemmar interagerat med den. Vi är alla ledsna över att Panzi´s kalv inte överlevt”, skriver djurparken.

”Tungt för oss alla”

Johan Jönsson är zoolog vid Borås djurpark och berättar att personalen nu befinner sig i sorg över det som har inträffat.

ANNONS

– Det är tungt för oss alla som jobbar nära elefanten, säger han.

Vad har skett?

– Kalven föddes under söndagsmorgonen, sen ganska snart efter födelsen förolyckas den och det sker i samband med att övriga gruppen interagerar med den. Det är svårt att säga exakt i detalj vad som har hänt, men på något sätt har den skadats och dött av skadorna.

Vad hände med den förolyckade kalven nu?

– Först ska veterinären göra en obduktion och sedan kommer kroppen att kremeras.

Zoologen: Inte ovanligt

Jönsson berättar att det inte är något ovanligt att nyfödda individer riskerar att dö under de första timmarna efter födelsen. Och det gäller egentligen alla djurarter.

– Det det är inte givet på förhand att en födelse ska falla väl ut. Det är inte ovanligt att det händer, men det är klart att det är tungt och tråkigt varje gång, säger han.

Han säger att djurparken nu fokuserar på den elefantkalv som fötts under måndagen, som ska må bra och vara väl omhändertagen.

ANNONS