Inför en tioårig grundskola behövs generösa övergångsregler, säger Anna Olskog, ordförande Sveriges Lärare. Arkivbild.
Inför en tioårig grundskola behövs generösa övergångsregler, säger Anna Olskog, ordförande Sveriges Lärare. Arkivbild. Bild: Felix Lidéri/TT

"Får inte hända att förskollärarna lämnar"

En tioårig grundskola måste föregås av generösa övergångsregler. Annars finns risken att förskollärare söker sig bort från yrket, varnar Sveriges Lärare.
– Det får inte hända, säger förbundets ordförande Anna Olskog.

ANNONS
|

Regeringens plan är att låta förskoleklassen bli den nya årskurs 1 i grundskolan. Den tioåriga grundskolan ska träda i kraft 2028, enligt Ekots uppgifter.

– Förändringen kan innebära en positiv förstärkning av barnens tidiga läs- och skrivinlärning. Men jag vill betona att det behövs generösa övergångsregler under en lång period, säger Anna Olskog.

Hon syftar på den stora gruppen förskollärare som i dag arbetar i förskoleklassen och som sannolikt kommer att behöva komplettera sin utbildning i läs- och skrivinlärning och grundläggande matematikinlärning. Hon syftar också på validering av den kompetens förskollärare redan besitter.

– Förskollärare besitter sin suveräna kompetens och behövs i skolväsendet. Vi kan inte hamna i att deras kompetens och behörighet underkänns. Det får inte hända att förskollärare lämnar yrket, säger Anna Olskog.

ANNONS

Regeringens plan är alltså att ha den tioåriga grundskolan på plats 2028 – om fyra år.

– Min fråga är om man hinner och därför manar jag till ansvar. Man måste ha generösa övergångsregler, annars är det dömt att misslyckas, säger Anna Olskog.

Fakta: Förskoleklassen och lågstadiet

Redan i dag har sexåringar skolplikt eftersom förskoleklassen är obligatorisk.

Förskoleklassen är dock en egen skolform mellan förskola och grundskola.

För att vara behörig att undervisa i förskoleklass krävs antingen en förskollärarexamen eller en grundlärarexamen med inriktning mot förskoleklass och grundskolan årskurs 1--3.

Nära hälften av dem som undervisar i förskoleklassen är förskollärare.

För att vara behörig att undervisa i nuvarande årskurs 1–3 krävs en grundlärarexamen.

En proposition om en tioårig grundskola väntas i november.

Källor: Skolverket och regeringskansliet

ANNONS