Galenskaparnas rekvisitaauktion en succé

Galenskaparnas utförsäljning av rekvisitaförrådet blev en succé. Under lördagen hämtade fans från hela Sverige ut sina dyrgripar – gudomliga trisslotter, en vuxenbarnstol och Carl Bildts huvud.

ANNONS
|

De corona-anpassade folkklungorna blev många när Galenskaparna och After Shave-gänget för första gången slog upp dörrarna till sitt rekvisitaförråd i Mölndal – en skattgömma tidigare gömd för allmänheten.

Jan Rippe: ”Separationsångest”

På Tradera hade fansen budat hem allt från en spelautomat från föreställningen Kasinofeber till en radiostyrd resväska från ”Stinsen brinner”. Vissa hade väntat i timmar på att dörrarna skulle öppna – där karaktären Kenneth Ålborg hälsade välkomna vid sitt gamla groggbord, som alltid spelad av komikern Jan Rippe.

Nyblivne fanet Tim Rosén mötte Jan Rippe i entrén som instruerade hur hans nya applåd-mätare används.
Nyblivne fanet Tim Rosén mötte Jan Rippe i entrén som instruerade hur hans nya applåd-mätare används. Bild: Robin Aron

– Det är nästan så man får lite separationsångest. Men det gick inte att spara allt. Vi har så mycket grejer här, vissa sen vi startade 1982, säger Jan Rippe medan han visar runt.

ANNONS

Carl Bildts ihåliga huvud från revyn ”Resan som blev av” väntade fortfarande på sin nya ägare när Jan Rippe gjorde ett försök att dra på det en sista gång.

Sålde vaxdocka – för 10 000 kronor

Vaxdockan Bertil från filmen Stinsen brinner, gick för hela 10 500 kronor. En gammal telefonautomat från samma film köptes för närmare 9 000 kronor. Tidigare stod de bara här och samlade damm ihop med 10 000 klädesplagg och allt från gamla pappskyltar, telefoner, stolar, trisslotter och andra unika rekvisitadetaljer.

– Det är så himla kul att det finns ett sånt intresse för det här. Att folk kan ha lika roligt med det här som vi haft, säger Jan Rippe.

I Tradera-annonserna fanns sällsynt detaljerade beskrivningar av föremålen bifogade – med information om hur, när och var rekvisitan använts i olika produktioner. Bakom objektsbeskrivningarna stod privatpersonen och superfanet Thomas Johnsson, som självmant tagit på sig att sammanställa informationen åt humorgänget.

År 2000 startade han Sveriges enda Galenskapar- och After Shave-fanclub – GAS-klubben.

– Det var jag och en annan Tomas som startade det ihop. Jag hade varit Galenskapar-entusiast sen jag var två år och dansade till Macken. Sen dess har det blivit att man fått hänga med teatern och anlitats för diverse saker, som att arbeta med deras programblad och anordna 30-årsjubiléet, säger Thomas Johnsson.

ANNONS

Fansen: ”Det är klenoder”

Utanför stod ännu fler entusiastiska Galenskapar-fans.

– Det är klenoder det här, sade entusiasten Henrik Jutbring, på plats med sina barn för att hämta ut skylten till Liljas godisaffär från filmen ”Leif”.

Familjen Jutbring hade också köpt mycket rekvisita. Henny, Fina, William och Henrik Jutbring tyckte det var välinvesterade pengar.
Familjen Jutbring hade också köpt mycket rekvisita. Henny, Fina, William och Henrik Jutbring tyckte det var välinvesterade pengar. Bild: Robin Aron

Slutpriset på 1 530 kronor för den gamla skylten var välinvesterade pengar säger han.

– Jag ska rama in den och sätta upp någonstans. Jag har en Beatles-plansch från 1963 i original hemma också. Så denna kommer nog hamna bredvid.

Det är på samma nivå det här?

– Självklart, säger Henrik Jutbring.

Andra fans var familjen Rosén som åkt hela vägen från Stockholm för att hämta ut sina saker. Allt från en låtsas-tamagotchi till en ”applåd-mätare” i kartong.

– Grejerna kommer hamna i vardagsrummet. Eller i barnens rum. De är också fans, säger mamma Mia Rosén.

Hur mycket man fått in sammanlagt vill Lorensbergsteatern inte gå ut med. Klart är dock att pengarna kommer att slukas av de enorma underskott som corona-pandemin inneburit för kulturarbetarna som nu försörjer sig på småjobb för smågrupper.

Både Per Fritzell och Jan Rippe var på plats för att möta fansen.
Både Per Fritzell och Jan Rippe var på plats för att möta fansen. Bild: Robin Aron

Och resten av rekvisitan då – såldes verkligen allt? Nej, försäkrar humorgänget. Det viktigaste har man valt att spara i Lorensbergsteaterns förråd. Och redan nu finns planer på att visa upp sakerna för allmänheten inom en snar framtid.

ANNONS

– Vi har pratat om någon form av utställning eller museum. Och den 11 september 2022 firar vi 40 år. Så tills dess ska vi nog ha lyckats få ihop något, säger Pernilla Wagnborg, teaterchef på Lorensbergsteatern.

Galenskaparnas rekvisita – sju galna dyrgripar
Bild: Robin Aron

Carl Bildts huvud

Specialtillverkat huvud föreställande politikern Carl Bildt. Användes i numret ”Den offentliga sektorns rap” i revyn ”Resan som blev av” år 1994. Slutpris: 2 130 kronor
Galenskaparnas rekvisita – sju galna dyrgripar
Bild: Robin Aron

Trähäst på hjul - Stinsen brinner

Blå trähäst som användes i musikalen ”Stinsen brinner” på Lorensbergsteatern 1987. Hästen användes även i långfilmen år 1991. Slutpris: 7 700 kronor.
Galenskaparnas rekvisita – sju galna dyrgripar
Bild: Kulturtuben

Pizzeria-skylt - Stinsen brinner

Skylt som användes i långfilmen ”Stinsen brinner” från 1991. Var i filmen monterad på en järnvägsstation i Vedum där flera scener spelades in. Slutpris: 9 800 kronor.
Galenskaparnas rekvisita – sju galna dyrgripar

Nalleskylt - Macken

Skylt som användes i Roy & Roger-långfilmen Macken från 1990. Slutpris: 1 011 kronor.
Galenskaparnas rekvisita – sju galna dyrgripar
Bild: Kulturtuben

Radiostyrd resväska - Stinsen brinner

Specialtillverkad resväska med radiostyrning som användes i föreställningen Stinsen brinner. Slutpris: 3 205 kronor.
Galenskaparnas rekvisita – sju galna dyrgripar
Bild: Kulturtuben

Vaxdockan Bertil - Stinsen brinner

Användes i långfilmen ”Stinsen brinner” år 1991. I filmen heter figuren Bertil och är en tågklarerares uppstoppade farfar. Gick också under benämningen ”jävla värmlänning”. Slutpris: 10 500 kronor....
Galenskaparnas rekvisita – sju galna dyrgripar
Bild: Kulturtuben

Telefonautomat - Stinsen brinner

Användes i både föreställningen ”Stinsen brinner” på Lorensbergsteatern i Göteborg 1987, samt långfilmen från 1991. Slutpris: 8 822 kronor.
ANNONS