Polis på plats vid en kraftigt brand på en återvinningsanläggning i ett industriområde i Trollhättan på söndagen. Det är ett lager med litiumbatterier som har börjat brinna. Ett VMA – viktigt meddelande till allmänheten – har utfärdats och personer i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.
Polis på plats vid en kraftigt brand på en återvinningsanläggning i ett industriområde i Trollhättan på söndagen. Det är ett lager med litiumbatterier som har börjat brinna. Ett VMA – viktigt meddelande till allmänheten – har utfärdats och personer i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Kraftig batteribrand i Trollhättan – går inte att släcka

Det brinner kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen i Trollhättan.
Det handlar om en återvinningsanläggning där ett lager med litiumbatterier har börjat brinna med farlig brandrök som följd.

ANNONS
|

Larmet kom vid 05.25 på morgonen. Branden är inte under kontroll och har utlöst flera explosioner. Räddningstjänsten räknar med att arbetet kommer att pågå under hela dagen.

– Vi är på plats med mycket resurser. Främst riktar vi in oss på att det inte ska sprida sig till intilliggande byggnader. Vi har valt att inte gå på med vatten på själva branden, säger Peter Gustafsson vid räddningstjänsten.

Sjukhus i stabsläge

Ett VMA – viktigt meddelande till allmänheten – har utfärdats och personer i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

VMA har utökats till Överby köpcentrum som ligger i brandens vindriktning. Det gör även Norra Älvsborgs länssjukhus, som har gått upp i stabsläge och stängt ventilationen som försiktighetsåtgärd.

ANNONS

– Det är väldigt mycket rök. Det här är ingen nyttig rök att andas in, men känner man röklukt på avstånd är det ingen fara, säger Peter Gustafsson.

Det finns inga uppgifter om att någon skulle ha skadats.

Andra branden i år

I januari i år brann det i samma fastighet, som drivs av företaget IQR. Även då var det litiumjonbatterier som hade fattat eld med farlig brandrök som följd, skriver TTELA.

Batterierna mellanlagras på anläggningen för att sedan skeppas vidare och återvinnas utomlands. Enligt IQR:s vd Thomas Karlström kan branden ha orsakats av att batterierna var paketerade på fel sätt.

– Det här med batteriåtervinning är ganska nytt och det har uppmärksammats från MSB och andra myndigheter. Det sätt man i dag lagrar och paketerar batterier på får man ifrågasätta om det är riktigt, säger Karlström vid en pressträff.

Polisen kommer att inleda en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet och utföra en teknisk undersökning av platsen så snart räddningstjänsten är klar, skriver man på sin hemsida.

ANNONS