Fotbollsintresserade Com Hem-kunder riskerar att missa VM-kvalmatchen mot Vitryssland i helgen om inte parterna kommer överens.
Fotbollsintresserade Com Hem-kunder riskerar att missa VM-kvalmatchen mot Vitryssland i helgen om inte parterna kommer överens.

Miljoner tv-tittare tappar kanaler

Com Hem/Boxer och Discovery Networks lyckades inte komma överens om ett nytt avtal. Sent i går, mitt under ett avgörande set i US Open för Roger Federer, slocknade kanalerna för miljoner tv-tittare. Och sportintresserade riskerar även att missa helgens VM-kvalmatch i fotboll.

ANNONS
|

- Vi har olika syn på värdet av deras portfölj.

Det säger Fredrik Hallstan, presschef för Com Hem/Boxer, som förklaring till varför förhandlingarna om ett nytt avtal havererade och kanaler som Kanal 5, Kanal 9, Eurosport försvunnit hos Com Hems och Boxers samtliga kunder. Och att det råder olika syn på både det ena och andra hos bolagen är tydligt.

ANNONS

Hur många tittar?

Com Hem hävdar exempelvis att färre tittar på motpartens program.

- Vi vill betala det vi, och våra kunder, tycker att deras program är värda. När våra kunder tittar mindre är det uppenbarligen ett tecken på att de inte vill betala mer för det innehållet. Det är vår utgångspunkt när vi förhandlar, säger Fredrik Hallstan.

Dan Panas, kommunikations- och presschef på Discovery Networks, hänvisar i stället till MMS tittarmätningar, som visar att bolaget ökat mest av alla tv-hus de första månaderna 2017, i alla åldrar.

Att inget nytt avtal kunnat träffas berör runt 4,5 miljoner tv-tittare, enligt tidigare uppgifter från Discovery Networks. Bland annat sänder Kanal 5 söndagens VM-kvalmatch i fotboll då Sverige möter Vitryssland.

"En kaffekopp"

- Förhandlingarna har pågått under en lång tid och Com Hem återkommer gång på gång till att de vill ha mer och betala mindre. De använder sin storlek, att de har kontroll över halva Sveriges tv-distribution, till att sätta tryck. Om det ska ge dem saker som de sedan ska sälja vidare med stor vinst, då vill vi bara ha rimlig betalning, säger Panas.

ANNONS

- Det vi ber om motsvarar ungefär för Com Hem att bjuda sina kunder på en kopp kaffe per hushåll per år. Och då pratar vi om den enklaste sortens kopp kaffe på ett enklare fik, fortsätter han.

Com Hems betal-tv-kunder får nu tillgång till ett stort antal kanaler utöver de som vanligtvis ingår, som kompensation. Boxers samtliga kunder ges tillgång till större delen av de övriga tv-kanalerna som finns i det digitala marknätet.

Brukar lösas

Det är inte första gången som Discovery Networks är inblandat i ett tv-bråk. Tidigare i sommar släcktes Discovery Networks kanaler för 1,5 miljoner tv-tittare som hade Telia-abonnemang. Tv-tittarna fick tillbaka kanalerna drygt ett dygn senare när man kom överens.

Förra året släckte Telenor Discoverys kanaler då parterna inte hade lyckats enas om ett nytt avtal. Konflikten löstes efter nästan två veckors tid – Bredbandsbolaget och Canal Digital fick då tillbaka Discovery Networks kanaler.

TT

Fakta: Kanalerna som försvunnit

De kanaler som berörs av att Com Hem inte längre har något avtal med Discovery Networks är:

Kanal 5

Kanal 9

Kanal 11

Discovery Channel

Discovery Science

Discovery World

Discovery HD Showcase

Investigation Discovery

Animal Planet

Eurosport 1 och 2

TLC

Källa: Com Hem/Boxer

ANNONS