Nyanlända lär sig svenska på SFI genom att titta på och prata om svenska filmer. Arkivbild.
Nyanlända lär sig svenska på SFI genom att titta på och prata om svenska filmer. Arkivbild.

Minister om SFI-fusk: "En skandal"

På kort tid har två stora utbildningskoncerner erkänt SFI-fusk i Malmö. Deras dotterbolag har velat ge sken av att de lever upp till kraven på behöriga lärare.

ANNONS
|

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) instämmer:

- Det är otroligt upprörande. En skandal. Skattebetalarnas pengar har inte använts till livsviktig utbildning utan till att fuska sig till vinster.

Enligt Ekström ska nu kvaliteten i SFI utredas.

- Folk i branschen är upprörda men inte helt förvånade. För mig är det helt uppenbart att vi behöver en ordentlig SFI-utredning där man faktiskt tar itu med kvaliteten och gör en ordentlig översyn av systemet, säger hon.

ANNONS

Polisanmält

Historien började rullas upp när TV4-programmet Kalla fakta i februari avslöjade liknande fusk inom den del av SFI-undervisningen i Stockholm som bedrivs av Astar, ett dotterbolag till Thorengruppen.

När TV4 Nyheterna senare skulle konfrontera företaget med liknande fusk inom Astars verksamhet i Malmö – inskickade personallistor stämde inte med den verkliga bemanningen – valde Thorengruppen att lägga korten på bordet och erkände fusk.

Malmö stad har svarat med att polisanmäla Thorengruppen för misstänkt bedrägeri.

- Man har tummat på kvaliteten, men fortsatt att plocka ut betalning för någonting som man inte har levererat, säger Stjernfeldt Jammeh.

Fel lärarnamn

Nu har utbildningskoncernen Academedia gått ut med ett liknande erkännande. Dotterbolaget Hermods har lämnat felaktiga uppgifter till Malmö stad. På namnlistorna som kommunen fick fanns bland annat namn på lärare som inte ens undervisat i Malmö, utan arbetar på andra enheter inom Hermods. Enligt Academedias egen granskning har detta pågått under lång tid, skriver koncernen i ett pressmeddelande.

Kravet var 65 procent behöriga lärare, men hos Hermods i Malmö har i själva verket har 65–80 procent av SFI-lärarna varit obehöriga, rapporterar Sydsvenskan.

ANNONS

Det uppdagade fusket ger bränsle till den politiska debatten om vinster i välfärden.

- Det har visat sig att man är beredd att tulla på kvaliteten för att leverera vinst. Det är klart att frågan verkligen behöver diskuteras politiskt. Hur gör vi för att säkra att välfärdspengarna går till välfärd? säger kommunalrådet.

Inte avgjort

Nu pågår en tillsyn av samtliga de fem externa anordnare av SFI-utbildning som Malmö stad köper tjänster av. Kommunen har lagt ut hälften av SFI-undervisningen på externa bolag. Om andelen SFI i egen regi ska öka är inte avgjort.

- Vi vill naturligtvis inte ha kontrakt med bolag som vi har en rättslig process med, som tillstår att de har fuskat. Förvaltningen tittar tillsammans med jurister på hur vi ska gå vidare, men Malmöborna ska få den SFI-undervisning som de har rätt till, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

ANNONS
TT

Fakta: Felaktiga uppgifter om lärarbehörighet

Malmö stad har upphandlat SFI-utbildningar av fem olika bolag, varav två medgett att de lämnat in felaktiga uppgifter om vilka lärare som deltagit i undervisningen.

I avtalen som upprättats med kommunen har de utlovat en viss andel behöriga lärare med lärarlegitimation och 60 poäng i svenska som andraspråk.

Varje månad får de sedan lämna in personallistor som styrker att de lever upp till det de lovat.

Dessa uppgifter har två bolag fuskat med, dels Astar, som är ett dotterbolag till Thorengruppen, dels Hermods, som är ett dotterbolag till Academedia.

Malmö stad har en pågående tillsyn av samtliga fem bolag.

Källa: Malmö stad

ANNONS