Göteborgs skärgård har drabbats av ett oljeutsläpp. Arkivbild från sanering.
Göteborgs skärgård har drabbats av ett oljeutsläpp. Arkivbild från sanering.

Oljeutsläpp i Göteborgs skärgård

Göteborgs skärgård har drabbats av ett oljeutsläpp och Kustbevakningen har påbörjat saneringen med stora resurser.

ANNONS
|

Utsläppet består av oljeklumpar som ska ligga i ett bälte mellan Vinga, hamninloppet in mot Göteborg och söder ut mot Brännö.

- Det jag kan säga är att det handlar om tjockolja och att det ligger i klumpar som är allt från en enkrona till en tennisboll i storlek. Jag skulle uppskatta ändå att det är 1000 meter brett och tre kilometer långt, säger Per Mårtensson, vakthavande befäl på Kustbevakningen, till Göteborgs-Posten.

ANNONS

- Vi har skyddsfartyg och mindre enheter på plats. Det finns ingen misstänkt källa, man har försökt titta tillbaka och följa sjötrafiken men just här är den så intensiv att det är stört omöjligt att härleda oljan till ett specifikt fartyg, säger Kustbevakningens kommunikatör Pernilla Östlund till TT.

Utsläppet upptäcktes på söndagen av en privatperson som slog larm. Enligt Per Mårtensson har olja flutit i land på Flata brunskär, Trinda brunskär, Stora Känsö och Vargö söder om Brännö. Kustbevakningen bekräftar uppgifterna.

- Oljan har nått flera skär, och det finns en risk att ytterligare skär kan drabbas. Vi samverkar med Räddningstjänsten Storgöteborg och håller berörda kommuner informerade, säger Pernilla Östlund.

TT

ANNONS