Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Lena Hallengren. Arkivbild.
Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Lena Hallengren. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

S pausar telefonförsäljning av partilotter

Socialdemokraterna stoppar tillfälligt telemarketingförsäljning av partilotter efter Dagens Nyheters avslöjande om att de säljs med fula metoder från Barcelona.
– Naturligtvis har inte uppdraget varit att sälja lotter till vilket pris som helst, säger gruppledare Lena Hallengren (S).

ANNONS

Säljare i Barcelona använder ett aggressivt försäljningssätt riktat mot äldre personer för att sälja S-lotter, berättar flera tidigare medarbetare i en granskning i Dagens Nyheter.

Lena Hallengren, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, säger att man varit i kontakt med Kombispel, Socialdemokraternas lotterikoncern som anlitat företaget Effective Communication där försäljningen ska ha gått till. Nu pausas telemarketingverksamheten, säger Hallengren.

– Vi förväntar oss att Kombispel går till botten med det här och tar reda på om uppgifterna stämmer, säger Hallengren till TT.

– Det är inte detta vi har kommit överens om, naturligtvis har inte uppdraget varit att sälja lotter till vilket pris som helst.

ANNONS

"Oacceptabelt"

Statsminister Ulf Kristersson säger att förfarandet är något man annars främst förknippar med kriminella nätverk som också sitter på spanska solkusten och lurar äldre på pengar.

– Det är fullständigt oacceptabelt. När hela Sverige mobiliserar för att stoppa bedrägerierna så blir Socialdemokraternas lotteri en del av problemet. Det måste de stoppa.

Aktualiserar förbud

Även finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) reagerar starkt:

– Det här aktualiserar ju frågan igen om ett förbud, säger Wykman.

– Huvudspåret från vår sida var att man ska reglera detta tydligare, det var också utredningens förslag, men det här aktualiserar ju frågan igen om ett förbud.

Utredningen han syftar på kom i våras där huvudalternativet var att man inte ska få sälja lotter på kredit, begränsad bonus och att spelet ska beskattas. Utredningen uteslöt dock inte ett förbud mot lotteriverksamheten.

Kräver ursäkt

S har sedan utredningen sjösattes ansett att Tidöpartierna enbart är ute efter att strypa oppositionens inkomster och sagt att det är ett hot mot demokratin. Uttalanden som Wykman kräver att partiet nu borde be om ursäkt för.

Men Hallengren står på sig.

– Det är ett hot mot demokratin att förbjuda partier att bedriva lotterier, säger hon till TT.

Kristersson säger att avslöjandet kan få betydelse när man nu ser över lagstiftningen.

ANNONS

– Det kan det få, säger Kristersson.

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M). Arkivbild.
Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M). Arkivbild. Bild: Lars Schröder/TT

Partilotterier

Socialdemokraterna och ungdomsförbundet SSU är ägare till Kombispel som driver Kombilotteriet. Det grundades 1956. Man har även lotterier som Drömreselotteriet och Glädjelotten.

Omsättningen för lotterierna är runt 250 miljoner kronor per år. 2022 blev vinsten 42 miljoner kronor.

Moderaterna har också ett lotteri, M-lotten, som omsätter cirka 6 miljoner kronor med en vinst på 1,5 miljoner kronor.

En utredning, initierad av regeringen och SD, slog i våras fast att reglerna kring försäljning av partilotter bör skärpas. S anser att utredningen är ett odemokratiskt sätt av Tidöpartierna att strypa oppositionens partikassa.

Källa: Socialdemokraterna med flera

ANNONS