”Äntligen hemma”-profilen Jimmy Schönning har hittat hem till Varberg

Han har bott i såväl USA som Brasilien – men aldrig i Varberg. Men nu är inredningsprofilen Jimmy Schönning äntligen hemma i födelseorten för att påbörja ett nytt liv. För HN berättar han om drömprojektet utanför Rio de Janeiro, den kaosartade tiden i tv-rutan och kärleken till Getterön.
– Precis den här platsen har jag nästan ett löjligt starkt band till, säger han.

ANNONS
|

Den nyblivne 55-åringen växte upp i Kungsbacka, och sedan han flyttade hemifrån vid 17 års ålder har han för det mesta hållit till på annat håll än Halland.

Ändock har Varberg, staden där han en gång föddes, alltid haft en central plats i hjärtat, trots att han aldrig riktigt har bott i sin födelseort.

– I princip hela min släkt bor häromkring, så det har verkligen blivit en slags samlingspunkt för oss alla. Varberg är något som för mig har funnits för evigt och någonstans känner jag att jag har det i blodet, säger Jimmy Schönning.

Men i somras flyttade han, tillsammans med maken Marcello, in i en vinterbonad sommarstuga på Getterön. En plats som han byggt upp en särskild kärlek för.

ANNONS

– Precis den här platsen har jag nästan ett löjligt starkt band till då farmor och farfar bodde på Getterön. Jag kan alla vikarna och har framför allt tillbringat mycket tid ensam längst ute på Gubbanäsan.

– Jag har varit här i hela mitt liv men olika mycket. När jag var liten var jag här mycket, sedan blev man tonåring och då var man här mindre. Men framför allt på sommaren och helger har det varit jätteviktigt att komma hit. Det här känns verkligen som hemma för mig.

En stor omställning

Då hans pappa i fjol blev så pass sjuk att det var osäkert om han skulle överleva, känner Jimmy Schönning att det känns naturligt att flytta till Varberg nu.

– Nu mår han mycket bättre, men jag fick en tankeställare om att jag kanske inte ska vänta med att flytta tills jag är pensionär. Det var en påminnelse om att livet inte är evigt.

Hur ser ditt nya liv ut i Varberg?

– Till att börja med var det en helt fantastisk sommar då jag bara såg till att njuta av det bästa med staden. Bara att kunna vakna upp, sätta på sig ett par badbyxor och gå ner och bada vid bryggan innan frukosten. Det är sådan livskvalitet att det inte är klokt. Jag är väldigt mycket en havsmänniska och det är nog Varberg som skapat det.

ANNONS

– Utöver det försöker jag besöka favoritställen som man har här, träffa goda vänner och umgås med familjen. Det är helt ljuvligt. Men vi har även börjat jobba med att försöka hitta nya kontakter och kunder. Vi är redan i gång och ritar olika projekt häromkring.

I och med flytten får han också en helt annan närhet till sina nära och kära, vilket han menar är en stor omställning.

– Gud ja, ibland är det skitjobbigt och inte alls bekvämt. Familjen är det som är närmast och därmed också besvärligast, så det är lite blandat.

Om metoo-skandalen: ”Ett jäkla liv”

Den nyinflyttade varbergaren har alltid sett till att få utlopp för sin fantasi och skaparglädje. Dels som sångare i olika musikaluppsättningar, men kanske allra främst som inredare.

Inte minst under alla de år han fick göra inrednings-tv. Bland annat i TV4:s ”Äntligen hemma”, som troligtvis lämnade starkast avtryck bland svenska folket.

– ”Äntligen hemma” gick hela tiden och under den perioden hade jag en stor igenkänningsfaktor, vilket var ganska märkligt. De flesta man möter är väldigt gulliga och trevliga, men det kunde också vara jobbigt, menar Jimmy Schönning.

Han började jobba med programmet 2005, men efter ett tiotal säsonger fick han gå 2012 – fem år innan metoo-anklagelserna mot programledaren Martin Timell satte stopp för programmets fortlevnad.

ANNONS

– Redan när jag fick sluta gick jag ut med att jag tyckte att det var den mest sexistiska arbetsplats jag jobbat på, och då blev det ett jäkla liv. Men det var precis det som jag pratat om som sedan kom fram i samband med metoo.

– Jag ville påtala att det fanns en ohälsosam kultur i det här programmet, och det har visat sig vara så även bland andra tv-produktioner och arbetsplatser.

Han påstår även att allt hade kunnat lösas på ett bättre sätt.

– Varför låter man inte en stark och populär kvinnlig programledare ta över, för att visa hur bra det hade kunnat fungera? Det hade varit en vinst för hela redaktionen och tv-världen. I stället stängdes det ner och en hel redaktion skickades hem, för att tysta ner hela grejen. Så nu står det och faller med den symbolen.

Samtidigt menar Jimmy att han stundtals har ifrågasatt huruvida han själv gjorde tillräckligt.

– Det är vi runt omkring som tillåter sånt här, och jag säger ”vi” för jag har ibland funderat varför inte jag markerade hårdare eller sa till mer när någon blev illa behandlad.

Tudelade känslor för branschen

Nu har det gått några år sedan inredaren fick visa sina färdigheter i tv, eftersom hans senaste uppdrag, som programledare i TV3:s ”Husräddarna”, fick sitt slut 2016.

ANNONS

När han ser tillbaka på tiden i tv-rutan kan han konstatera att hans känslor för branschen är tudelade.

– Det konstiga med tv är att det har så stor genomslagskraft, vilket skapar så enorma stjärnor och det blir ofta svårt att hantera den kultur som byggs upp kring det. På så vis kan tv vara ganska ansträngande.

– Men att producera inrednings-tv tillsammans med en redaktion är extremt roligt och givande. Det där positiva med all kraft och pengar som tv innebär, att man kan göra något häftigt av det till hjälp för andra. Det är så man skulle vilja se tv hela tiden.

Saknar du tv i dag?

– Nej, det gör jag inte. Men skulle rätt sak dyka upp skulle jag säkert göra tv igen. Jag är alldeles för hungrig på mängder av olika saker för att jag ska gå runt och tänka på tv.

Fick göra om strandhotell på Ilha Grande

Bland annat har han ett pågående projekt i den lilla brasilianska staden Penedo, där han och maken Marcello bodde i över två år innan flyttlasset gick till Getterön i somras.

– Penedo är en pytteliten och turistisk stad där Marcello har vuxit upp och har sin familj. Vi har bland annat ritat en skola, en minifarm och en generatorbyggnad där, och nu jobbar vi med ett slags mattorg som ska byggas, säger Jimmy Schönning.

ANNONS

Utöver det har de även haft förmånen att få göra om hela insidan av ett strandhotell på den subtropiska ön Ilha Grande, längs Gröna kusten utanför Rio de Janeiro.

– Det var ett riktigt drömprojekt, vilket var roligt att få göra. Det tropiska inredningstänket var väldigt lockande.

Men hädanefter väntar en annan tillvaro för inredningsprofilen, då han nu för första gången valt att permanent bosätta sig i Varberg.

Däremot råder det inga tvivel om att han kommer fortsätta ägna sig åt det som han alltid har gjort.

– Jag är helt övertygad om att jag kommer jobba med inredning på något sätt, och även fortsätta med min musik. Jag har alltid haft en glädje för färg och form, så det finns ingen annan väg än att skapa och vara kreativ.

ANNONS