Amir Jetishi med familj utvisas för att han jobbat för mycket.
Amir Jetishi med familj utvisas för att han jobbat för mycket. Bild: Annika Karlbom

Avvisas för att ha jobbat för mycket övertid

Efter fyra år i Sverige ska Amir Jetishi och hans familj utvisas. De arbetar, går i skola och har etablerat sig väl i det svenska samhället. Anledningen till utvisningen är att Amir har arbetat för mycket övertid.

ANNONS
LocationVarberg|
|

Stämningen är tryckt inne i den nybyggda lägenheten i Varberg där familjen Jetishi bor. Den 13 september går planet till Kosovo och där väntar enligt dem själva ett liv utan vidare framtidsutsikter.

– Det finns inga ord. Allt livet är här. Där är ekonomin så dålig att det knappt går att överleva, säger Amir Jetishi.

Hotellbygge krävde extrajobb

Han fick två års arbetstillstånd i Sverige när han först kom hit 2016. Det förlängdes men under hösten 2018 ville Migrationsverket ha mer information. Amir Jetishi arbetar som lokalvårdare på Ästad Vingård. När företaget byggde nya hotell fanns mycket att göra och all personal fick jobba extra.

ANNONS

I januari 2019 kom avslaget eftersom Amir hade jobbat för mycket övertid. Beslutet överklagades till migrationsdomstolen där det blev avslag. Detta beslut överklagades till migrationsöverdomstolen och även där blev det avslag.

– Nu finns det ingen möjlighet att överklaga, säger han uppgivet.

Amirs arbetsgivare Daniel Carlsson, vd för Ästad vingård, tycker att Migrationsverket gör fel som lastar Amir och hans familj för detta.

– Jag tycker att det är fruktansvärt och tar mer än gärna ansvar för de fel vi har gjort som arbetsgivare, säger han.

Ästad Vingård har haft en hektisk period med nytt hotellbygge. Daniel Carlsson, vd, förklarar att många anställda fick jobba övertid. Bilden visar rivningen av en hallandslänga.
Ästad Vingård har haft en hektisk period med nytt hotellbygge. Daniel Carlsson, vd, förklarar att många anställda fick jobba övertid. Bilden visar rivningen av en hallandslänga. Bild: Erika Arnadottir

Även Amirs fru Miradije och de två sönerna Melos, 20 år, och Adonis, 16 år, arbetar på Ästad vingård. Miradije som lokalvårdare och Melos extra som servitör och med ”Fångarna på gården”. Adonis har sommarjobbat som lokalvårdare. Båda sönerna läser på PS-gymnasiet och pratar mycket bra svenska.

Melos spelar dessutom i ett rockband, Planter’s punch, tillsammans med sin kompis Oliver.

– Vi hade tänkt spela in låtar till ett album, säger han.

365 timmar övertid

I Migrationsverkets beslut står det att Amir Jetishi under den sju månader långa perioden från april till november 2018 jobbade 365 timmar övertid. Dessutom hade tjänsten inte utlysts på rätt sätt.

– Det har påverkat bedömningen av ärendet, självfallet, säger Frederik Abbemo, presskommunikatör Migrationsverket.

ANNONS

Att arbeta så mycket övertid innebär ett brott mot arbetstidslagstiftningen.

”Migrationsverket finner även att statens intresse av att förebygga oordning och upprätthålla respekten för utlänningslagstiftningen väsentligt överväger ditt intresse av skydd för ditt privatliv”, står det i beslutet.

Enligt arbetsgivaren Daniel Carlsson är Amir Jetishi en glädjespridare på jobbet och har varit en viktig kugge under svåra tider.
Enligt arbetsgivaren Daniel Carlsson är Amir Jetishi en glädjespridare på jobbet och har varit en viktig kugge under svåra tider. Bild: Annika Karlbom

Huruvida det är Amir Jetishi eller arbetsgivaren som har brutit mot lagen vill inte Frederik Abbemo svara på.

– Lagen är till för att skydda arbetstagaren från oseriösa arbetsgivare. Om en arbetsgivare är angelägen att anställa en viss person och även behålla densamma behöver arbetsgivaren också vara noggrann med att uppfylla de villkor som finns på arbetsmarknaden, inkluderat krav på annonsering och arbetstidslagen. Det är arbetsgivarens ansvar att genomföra de krav som krävs. Samtidigt vilar det ett ansvar på arbetstagaren att själv kontrollera att allt är rätt.

En möjlig öppning

Daniel Carlsson och hans kolleger på Ästad vingård gör nu allt de kan för att familjen Jetishi ska få komma tillbaka till Sverige så snart som möjligt. Det finns en möjlighet om Miradije söker arbetstillstånd.

– Ansöker hon om ett arbetstillstånd kommer den att prövas individuellt, oberoende av makens tidigare ansökan, säger Frederik Abbemo.

På Ästad vingård har de nu skapat rutiner så att de kan se till att de anställda inte arbetar för mycket övertid.

ANNONS
Bröderna Adonis och Melos läser gymnasiet på PS och pratar mycket god svenska.
Bröderna Adonis och Melos läser gymnasiet på PS och pratar mycket god svenska. Bild: Annika Karlbom
ANNONS