Bernt i Valinge är Årets Djurskötare: ”Väldigt kul”

Bernt Bengtsson, ansvarig för mjölkkorna på Bröderna Bengtssons Lantbruk i Valinge, har utsetts till ”Årets djurskötare 2022”.
– Det är väldigt kul, och ett kvitto på att man gör ett bra jobb, säger pristagaren själv.

ANNONS
|

Utmärkelsen ”Årets Djurskötare” delas ut av Tidningen Husdjur och Ladugårdsförmännens Riksförbund, och i år går priset – ett diplom, en statyett, en utbildningsresa och tiotusen riksdaler – till mjölkbonden Bernt Bengtsson i Valinge.

– Det är en stenhård konkurrens om den här titeln. I år valde vi en vinnare som brinner för att både utveckla sitt eget kunnande och föra det vidare till nya generationer, säger Linda Grimstedt, juryns ordförande tillika chefredaktör på Tidningen Husdjur .

Bernt Bengtsson, märkbart glad över titeln, känner igen sig i vinnarmotiveringen. Han är "sällan riktigt nöjd” och försöker hela tiden bli bättre.

Coachar ungdomar

– Jag läser mig till hur andra gör, i fackpress och i forskningsrapporter från både Sverige och andra länder. Oftast handlar det om små detaljer med fodret, men också om hur man kan göra miljön bättre för korna. Vi har grisar också, men det är korna jag tycker bäst om.

ANNONS

Och att kunskaperna kommer till nytta råder det inga tvivel om. Gården har under lång tid placerat sig i topp bland de mest produktiva i Sverige, vilket också nämns i juryns vinnarmotivering.

Juryn har också tagit fasta på Bernts insatser för att utbilda nästa generations djurskötare. Varje år tar han emot praktikanter från Munkagårdsgymnasiet.

– Det är väldigt kul och givande. De är oftast vetgiriga och tycker att det är kul att jobba. Flera av ungdomarna stannar kvar och jobbar hos oss, innan de går vidare till egen gård eller till andra besättningar.

Tog över familjegården

Gården utanför Valinge har Bernt tagit över från sina föräldrar, och att han ville gå i deras stövelspår visste han tidigt.

– Jag har varit intresserad av djur sen jag var två år. Vad det beror på vet jag inte, men så har det alltid varit. Jag har det nog i generna. Och så trivs jag med att vara min egen, att kunna påverka min egen situation.

Han gläds också åt hur djurhållningen har utvecklats under hans 64 år på gården. Förr stod korna tjudrade på samma plats under en stor del av året, men så är det inte längre.

– Det har ändrat sig mycket. Korna är ute halva året, och när de är i stallet går de lösa och kan välja själva när de vill äta och när och var de vill lägga sig ner. Man kanske inte binder sig känslomässigt vid djuren, men jag tycker ju om dem och vill att de ska ha det bra, säger Bernt, ”Årets Djurskötare 2022.”

ANNONS
ANNONS