Ungdomlig. Dogge Doggelito är konferencier på premiären av International Youth Day i Varberg på fredag. Bild: Privat
Ungdomlig. Dogge Doggelito är konferencier på premiären av International Youth Day i Varberg på fredag. Bild: Privat

Dogge inspirerar unga

– Jag vill ge dem energi för att de ska ta tag i sina drömmar. Det säger rapartisten Dogge Doggelito som är konferencier på International Youth Day som firas för första gången i Varberg på fredag.

ANNONS
|

Dogge har kommit att bli allt mer engagerad i ungdomsfrågor och är ofta ute och föreläser på bland annat skolor men även på fängelser och i kyrkor.

– Youth Day ger ungdomar möjligheter att stå på sen och uppträda och göra det som de tycker om. Jag hade själv drömmar om att sjunga och det kan vara tufft många gånger när det kanske är ont om pengar och föräldrarna hade svårt att stödja, säger han.

Läs också: Premiär för FN-dag för ungdomar

Med 33 år som rapartist, tio album, två grammisar och en plats i Swedish music hall of fame i Stockholm har han råd att säga vad han tycker och han har ungdomarnas öra.

ANNONS

– Jag tror att de gillar mig och lyssnar på mig för att jag är mig själv och för att det jag har levererat ger respekt bland ungdomar. För mig är det dessutom jättekul. Kanske kan jag ändå vara en före­bild eftersom jag har både busat och suttit i fängelse, men också pluggat, gjort karriär och förverkligat min dröm.

Dogge pekar på att allt på ett sätt är mycket lättare i dag och att musiken är mer tillgänglig för alla. Men samtidigt är det tuffare på andra sätt, till exempel med statusprylar och allt som finns på Internet.

– De ser saker på Internet och tror att det ska vara så. Jag tror att det svåraste i dag för många unga är distansen till vuxenvärlden. Vuxna har inte tid och ungdomar känner inte värmen och uppmärksamheten som de behöver. Det är då det blir bus och konstiga kamrater. Så som vi fostrar barnen blir framtiden.

ANNONS