Efter torkan – stormen Hans försvårar för lantbrukare

Försommarens torka fick stora delar av lantbruket att larma för dåliga skördar. Med ovädret Hans riskerar Träslövsbonden Robin Johansson få ännu mer spannmål förstörd.

ANNONS
|

Med sommaren 2018 fortfarande färskt i minne var det med stor oro som svenska lantbrukare mötte den torka som drog in över delar av landet i maj och som sedan höll i sig i flera veckor. När regnet väl kom var det för många redan försent.

Enligt LRF:s skördeprognos i juli räknade man med en 20 procents sämre skörd av spannmål jämfört med föregående år.

– Vissa spannmål har inte återhämtat sig efter det. Sen har säkert vallen, gräs och sådant som man odlar, återhämtat sig och är grönt nu. Där finns det hopp om att man ska få in tillräckligt mycket foder på det sättet. Men spannmålsskörden kommer generellt sett bli mindre än föregående år, säger Heléne Gunnarsson som blev vald till ny ordförande för LRF Halland tidigare i år.

ANNONS

Vårgrödorna förstörda

En av dem som drabbats är Robin Johansson i Träslöv. Hans huvudinkomst kommer genom att hyra ut sig själv som maskinförare åt andra lantbrukare. Men han brukar också 150 hektar mark och odlar vete, raps och korn. Torkan förstörde mer eller mindre hans vårgrödor.

– Det såg väldigt tråkigt ut för två månader sen. Det tog väldigt hårt på grödorna. Men sen när regnet kom så har höstgrödorna faktiskt repat sig fantastiskt bra. Det är inte så illa som då. Det är sämre men man var mer förtvivlad då, säger han.

Nu står han – nätt och jämnt – i blåsten orsakad av ovädret Hans och tittar ut över sitt vetefält. Det har regnat konstant det senaste dygnet. Klockan är strax innan lunch och enligt prognosen kommer nederbörden tillta de närmaste timmarna.

– Men nu kom vätan och då blir man förtvivlad över det.

Ovädret Hans ställer till det igen

SMHI utfärdade röd varning under tisdagen för höga vattenflöden i bäckar och diken, och en gul varning för hårda vindar. I byarna blåste det en bit över 20 sekundmeter. Det har ställt till med nya problem då kombinationen av blåst och regn trycker ner grödorna mot marken, vilket ökar risken för att axen klipps av och inte kommer med i skörden.

ANNONS

– Blir det för blött och fortsätter regna kommer det dessutom börja gro i axen och då har spannmålet inte samma värde och det blir svårare att torka.

I stället för att skicka vetet till Berte qvarn där det mals ner till mjöl kan det komma att gå som djurfoder, något som ger mindre pengar i kassan.

– Brödvetet är en lite dyrare odling hela vägen.

Robin Johansson upplever att vädret blivit allt mindre ostadigt under hans 15 år som lantbrukare.

– Det är lite för ofta nu. Nu hade vi ett bra år i fjol med en bra skörd och bra betalt. Sen gick ju priserna upp, men det kompenserades. Det var ett bra år. Det är ju gött att ha det med sig ett sådant här år.

Hur är det att jobba och leva med en yttre påverkan du inte kan rå för?

– Visst är det en stress om det torkar men man kan inte gräva ner sig över det. Man jobbar ju mot vädret, det är lantbruk. Klarar man inte av det kanske man inte kan vara lantbrukare heller.

ANNONS