Espevik camping förlorar sin dansbana

Efter flera års strid är beslutet nu klart. Espeviks camping måste flytta både boulebanan och dansbanan.

ANNONS
|

Det handlar om ett mindre grönområde i anslutning till Espeviks camping som ligger på Årnäshalvön. I dag finns där en dansbana, två fotbollsmål och några lekredskap till en mindre lekplats och inte långt därifrån ligger boulebanan. I två domar från Mark - och miljööverdomstolen slås det nu fast att campingen inte längre får ha kvar några av sakerna. Orsaken är att de ligger inom strandskyddsområde.

– Det är ett tråkigt beslut och jag tycker att det är rätt konstigt. Vi ser inte att det hindrar växt - och djurlivet på något sätt, säger Karl-Johan Johansson, driftsansvarig på Espeviks Camping.

ANNONS

Målet har under flera år drivits av byggnadsnämnden i Varbergs kommun där Stefan Stenberg (C) är ordförande.

– Vi har haft många ärenden med Espeviks Camping genom åren men just det här är ingen jättefråga i den stora kommunala hanteringen. Däremot är det en principfråga och det handlar om att alla campingarna ska behandlas likadant och man måste följa reglerna. Så på så sätt är det viktigt, säger han.

Espeviks camping har ägts av Karl-Johan Johanssons familj sedan 60-talet. En punkt i domen handlar om när boulebanan anlades. Campingägarna menar att det var på 80-talet, när reglerna för strandskyddet såg annorlunda ut och att det därför är de äldre bestämmelserna som ska tillämpas. I domarna från Mark - och miljööverdomstolen ifrågasätts den uppgiften. Där skriver man att det inte fanns någon boulebana när man tog flygbilder över området på 80-talet. Däremot syns den på bilder som är tagna 2002 och senare.

– Man har spelat boule här sedan lång tid tillbaka. Men det är nog först på senare år man har lagt sand där och satt upp en ram. Det kanske är så att det har blivit tydligare att det blivit en boulebana då, säger Karl-Johan Johansson.

Hur påverkar den här domen er verksamhet?

ANNONS

– Vi var väl beredda på att det skulle bli så här. Jag hoppas vi kan hitta en annan plats att placera de här sakerna på. Det som är synd är att barnen inte kommer få ha kvar den här platsen att leka på.

Senast den 30 september måste boulebanan, dansbanan och resterande saker vara borta. Campingen måste även återställa marken under området, annars hotas ägarna av vite på 100 000 kronor för varje månad som inga åtgärder görs.

ANNONS