Komedianten, Café komedianten, Tovedals Kafé, Tovedals
Komedianten, Café komedianten, Tovedals Kafé, Tovedals

Flera verksamheter håller stängt till följd av vattenläckan

Till följd av vattenläckan kommer det vara stängt på Varbergs Konsthall, Varbergs bibliotek, Varbergs Teater, hela Kulturhuset Komedianten samt alla lokalbibliotek, förskolor och fritidshem under torsdagen.

ANNONS
|

— Eftersom att man beräknar att vattnet kommer ta slut vill vi inte riskera att personal och besökare inte kan spola toaletterna eller tvätta händerna. Nu vid influensatider är det extra viktigt, berättar Sofie Brinkemo, chef på kulturenheten i Varbergs kommun.

LÄS MER:Stor vattenläcka i Varberg drabbar invånarna

Vissa i personalen kommer istället hjälpa till där det finns behov i Varbergs kommun.

— Man kommer hjälpa till på till exempel äldreboenden eller inom vården, där det är svårt att hålla stängt. Våra verksamheter har lite lättare för att hålla stängt än de, säger hon.

Enligt Katarina Sundberg, förvaltningschef på Kultur och fritid, kommer även lokalbiblioteken med meröppet hålla stängt under torsdagen. Under onsdagseftermiddagen beslutades det även att förskolor och fritidshem håller stängt under torsdagen.

ANNONS

— När det gäller grundskolor så har de jullov, så de har redan stängt. Men förskolor och skolor med fritidshem kommer ha stängt under torsdag, säger Susanna Hansson, förvaltningschef på förskola och grundskola.

Ett 20-tal förskolor berörs av nedstängningen och informationen har förmedlats genom kommunens hemsida.

— Vi kan inte kontakta alla föräldrar men vi har personal som möter upp föräldrar och barn på plats i morgon och informerar.

Krister Svahn, kommunikationschef i Varbergs kommun, har suttit på möte tillsammans med Vivab och räddningstjänsten under onsdagen för att skapa en gemensam lägesbild av vattenläckan.

— Prio är samhällsviktiga funktioner, speciellt äldre prioriterar vi. De kommer också prioriteras när det gäller vattenförsörjningen, säger han.

Likt Brinkemo förklarar han att personal från vissa verksamheter kan komma att få andra arbetsuppgifter under torsdagen.

— Vi har en beredskap att göra det som krävs men hur upplägget blir är för tidigt att säga. Vi ser över vart personal behövs och vart de finns tillgängliga.

När verksamheterna öppnar igen är ännu inte fastställt:

— Vi följer hur det går med vattenläckan och hoppas att vi kan öppna på fredag igen, avslutar Brinkemo.

Under onsdagskvällen kördes tankar ut till tre platser i Varberg där allmänheten kan hämta dricksvatten om behov uppstår. De placerades vid:

Sparbankshallen, Kattegattsvägen 26

Tofta bygdegård, Bygdegårdsvägen 2

Träslövs kyrka, Träslövsvägen 187

ANNONS