Förbudet upphävt för Bullerbyns förskola

Bullerbyn kan öppna igen. Miljö- och hälsoskyddskontoret häver förbudet mot verksamhet i förskolan. Men än finns det oklarheter om inomhusmiljön. Ett kontrollprogram måste upprättas innan barn och personal kan flytta in.

ANNONS
|

Planeringskontoret har flera gånger krävt att förbudet mot förskoleverksamhet i Bullerbyn ska hävas. Två oberoende rapporter visar att halterna av klorerade lösningsmedel i luften är ofarliga under förutsättning att ventilationen fungerar som den ska, menar planeringskontoret.

- Vi har anlitat de främsta konsulterna och experterna och de menar att det inte är någon fara för barnen, säger Gunnar Björklund på planeringskontoret.

Planeringskontoret stöder sig dels på en bedömning gjord av Västragötalandsregionens Miljömedicinska Centrum, VMC, dels på konsultfirman Golder Associates större utredning för hela kvarteret Renen.

Men ett problem är att inga nya mätningar gjorts i Bullerbyn sedan i somras. Och de tidigare mätningarna av det cancerframkallande ämnet vinylklorid har varit bristfälliga. Enligt Golder kan sambandet mellan halten vinylklorid i grundvattnet och inomhusluften inte beskrivas med nuvarande underlag. Grundvattenprover har tagits för långt under grundvattenytan för att en bedömning av effekterna på luften ska kunna göras. Vidare har inga prover tagits direkt under Bullerbyn.

ANNONS

Vid mätningarna av vinylklorid på Bullerbyn har detektionsnivån "varit för hög för att med säkerhet fastställa att ämnet inte tränger in i byggnader i hälsoskadliga halter", skriver miljö-och hälsoskyddskontoret i sin sammanfattning.

Ändå häver miljö- och hälsoskyddskontoret sitt tidigare förbud. Halten vinylklorid skulle inte vara hälsofarlig även vid den gränsen apparaterna kunde mäta, enligt VMC.

- VMC gjorde en teoretisk uträkning av risknivån. De utgick från detektionsnivån på apparaterna, säger Maud Enqvist, miljöskyddsinspektör.

Maud Enqvist delar VMC:s bedömning att inomhusmiljön på Bullerbyn är ofarlig under förutsättning att lokalerna ventileras på rätt sätt.

Men miljö- och hälsoskyddskontoret ger ändå en mängd förbehåll.

° Ett speciellt kontrollprogram med mätningar av inomhusluften ska upprättas av planeringskontoret. Detta ska sedan godkännas av miljöförvaltningen innan någon verksamhet kan börja.

° Inom ett år måste sambandet mellan det förorenade grundvattnet och Bullerbyns inomhusluft klargöras - enligt Maud Enqvist bland annat nya mätningar när det gäller halterna av vinylklorid.

° Ytterligare provtagning av marken kring dagiset bör ske.

° Slutligen kräver miljö- och hälsoskyddskontoret att det hålls informationsmöten med berörd personal och föräldrar innan verksamheten dras i gång.

° Men kan du garantera att det är ofarligt att vistas i Bullerbyn?

ANNONS

- Vi förslår att det ska finnas ett kontrollprogram. Utan det kommer inte förskolan att öppna, säger Maud Enqvist.

Hur kontrollprogrammet ska vara uppbyggt är inte klart i dagsläget. Enligt Gunnar Björklund måste planeringskontoret först föra en dialog med konsulterna. Han utesluter dock fler mätningar innan barnen är på plats.

- Att mäta mer innan vi öppnar finner vi inget stöd i, säger Gunner Björklund.

Mätningarna av vinylklorid

Vinylklorid är en nedbrytningsprodukt av trikloreten. Ämnet är dokumenterat som cancerframkallande. I början av juli presenterades mätningar som visade att halten vinylklorid är 260 gånger högre i grundvattnet än det gränsvärde som länsstyrelsen jämför med.

Vid Bullerbyn uppmättes 1300 mikrogram vinylklorid per liter vatten. Gränsvärdet ligger på 5 mikrogram per liter.

Halten vinylklorid i inomhusluften är svårare att slå fast. Det tyska laboratorium som analyserade provsvaren hittade inte ämnet, men det använde en detektionsgräns på 0,005 milligram per kubikmeter luft. Det kan jämföras med det amerikanska riktvärdet för cancerrisk av vinylklorid som är hälften så stort - 0,0023 milligram per kubikmeter luft.

ANNONS