Den gamla ledningscentralen Tora i Trönninge kan komma att bli en underjordisk skjutbana.
Den gamla ledningscentralen Tora i Trönninge kan komma att bli en underjordisk skjutbana. Bild: Andreas Dahl/Arkivbild

Försvarsbasen Tora ser ut att bli underjordisk skjutbana

Varbergs byggnadsnämnd har beviljat bygglov för att göra om den gamla försvarsbasen Tora i Trönninge till en underjordisk skjutbana.

ANNONS
|

Toraberget AB har beviljats bygglov av byggnadsnämnden i Varbergs kommun. Planen är att göra om civilförsvarets gamla ledningscentral Tora i Trönninge, norr om Varberg, till en underjordisk skjutbana. Därtill en parkering i anslutning till anläggningen.

Enligt Toraberget AB:s hemsida är tanken ”att bygga Sveriges största skjutbana i en fd (före detta) atombombssäker bunker”. Verksamheten avses främst omfatta sport- och bågskytte och är tänkt att erbjuda träning och utbildning inom skytte av olika slag.

Grannar ifrågasätter skjutbanan

Skjutbanan har väckt funderingar hos boende i närområdet. Man har främst ställt sig frågande till den ökade trafiken som skjutbanan kan innebära, eftersom det finns en lekplats och barn i omgivningen.

ANNONS

Stadsbyggnadskontoret och byggnadsnämnden bedömer att parkeringsaspekten inte är en ”betydande olägenhet” för att inte bevilja bygglov. Dessutom anses platsen utifrån säkerhet och buller vara optimal då verksamheten ska att bedrivas under marken.

Byggnationen av skjutbanan kan först påbörjas 10 mars då bygglovet är planerat att träda i kraft. Däremot finns det fram tills dess möjlighet att överklaga byggnadsnämndens beslut, vilket innebär att bygglovet ännu inte är helt definitivt.

HN har sökt bygglovssökande för en kommentar.

ANNONS