Gammalt och nytt i mix när Rådhuset förändras

Gamla fängelsedörrar och sotares klotter från 1940-talet. Det är några rester från förr som kommer fram när Rådhuset renoveras. I augusti är det inflyttning.

ANNONS
|

Rådhusets nya utseende håller på att ta form. Samtidigt är det fastighetens gamla karaktär som skymtar fram. Inför förändringen gjorde ett företag i Göteborg, Antiquum, en bebyggelseantikvarisk utredning kring Rådhuset. Under arbetets gång har arkitekt Josefin Kastberg på Arkas och Britt-Marie Lennartsson på Kulturmiljö Halland deltagit i projektet.

Egentligen skulle Rådhuset och restaurang Pinchos ha öppnat redan i maj men tidsplanen var lite för optimistisk. För närvarande pågår ett intensivt arbete för att få allt klart för invigning i augusti.

- Fasaden är klar och taket utbytt så tidsplanen ska nog hålla nu. Men det är ett gammalt hus så man kan hela tiden stöta på saker som man inte räknar med, säger fastighetschef Bärne Nylin på Varbergs fastighets AB.

ANNONS

Rådhuset är från 1864 men har renoverats och förändrats flera gånger utifrån vilka verksamheter som har funnits i huset. Fram till 1971 fungerade fastigheten som rådhusrätt men har också hyst polisstation med häktesceller, tullkammare och brandstation.

När HN för första gången får komma på besök inne i Rådhuset mitt under renoveringens hektiska fas är det fullt av människor i huset. I entrén skymtar åter det gamla klinkergolvet från 1940-talet. Det är kvar i samma skick som tidigare på samma sätt som trapphuset och trappan upp till andra våningen.

– Tanken är att trapphallen ska vara så orörd som möjligt, förklarar Bärne Nylin.

Många detaljer av inredningen, främst på våning två, är väl bevarade så som spegeldörrar, stuckaturer och dörrfoder.

– När vi lyfte bort innertaken hittade vi fantastiska stuckaturer och friser i taket, säger Bärne Nylin.

Det syns att detta är en renovering som skiljer sig från andra. I Rådhuset har man sparat rester från förr, även sådant som inte helt igenom går att renovera. Därför kan man se fragment av en fris i taket i ett av rummen på andra våningen och nedanför trappan, i ett hörn vid trappräcket går det att skymta en liten del av ett äldre golv. På bottenvåningen som under perioder också har fungerat som polisstation hittade man under renoveringen också en dörr som hört till en häktescell.

ANNONS

– Vi hittade den under ett dörrskikt som var monterat vid ett senare skede. Dörren kommer vi att ha kvar och bevara i sitt ursprungsskick, säger Bärne Nylin.

Britt-Marie Lennartsson är på det hela nöjd med resultatet av renoveringen.

– Det är inte helt enkelt att bevara huset och samtidigt uppdatera det efter dagens byggnormer. Det är viktigt att hitta ett sätt som gör att man bevarar det som huset kan berätta om sin historia, säger Britt-Marie Lennartsson.

Fakta: Rådhuset

Den största delen av Rådhuset är från 1864. fastigheten ritades av stadsarkitekt Frans J Heilborn. Från början fanns både tullkammare och telegrafstation på bottenplan. Rådhusrätten huserade på våning två mellan år 1865 och 1971 och hade lokaler mot Torget. Där kommer det framöver att bli kontor. På 1890-talet blev delar av fastigheten som vetter mot Bäckgatan brandstation. Efter 1902 byggdes denna del om för att bli polisstation. Polisen fanns kvar i huset till 1965. Efter det var har också Arbetsförmedlingen, Kommunala musikskolan och Ungdomens hus funnits i huset.

ANNONS