Gert Olof har ritat hus i över 40 år – nu vill han se branschen förändras

Varbergsbon Gert Olof Abrahamsson har varit arkitekt sedan i början av 1980-talet – och gjort över 2000 ritningar. Nu är han bekymrad över arkitekturens utveckling och framtid.
– Det är mer juridik än arkitektur vilket är väldigt ledsamt, säger han.

ANNONS
|

Han började som ingenjör i Göteborg på 1970-talet, men bytte sedan spår och blev färdigutbildad arkitekt på Chalmers tekniska högskola 1981.

– Jag ville så gärna få skapa något, och arkitekturen var nog det mest naturliga eftersom min pappa jobbade inom byggnation, säger Gert Olof Abrahamsson.

Efter att ha arbetat i Göteborg i ungefär tio år flyttade han till Varberg, där han än i dag bor och verkar som arkitekt, genom sitt företag Mithouse.

– Jag har ritat väldigt mycket genom åren. Om jag säger över 2000 ritningar ljuger jag inte. Det har varit villor, församlingshem, hyreshus, frisersalonger, allting.

En begränsad fantasi

Under sina dryga 40 år inom yrket har Gert Olof fått se arkitekturen förändras i olika riktningar, och de senaste årens utveckling är något som bekymrar honom.

ANNONS

– Det har blivit mer laglydigt och strikt, det finns inte samma frihet längre. Förr var det lättare att göra vissa avsteg men nu är detaljplansbestämmelserna väldigt styrda, och det är mer mått och siffror än annat.

– Tidigare var det snarare en uppmaning, ofta från stadsarkitekten, att sticka ut och göra något spännande. Nu är det mer juridik än arkitektur vilket är väldigt ledsamt. Fantasin begränsas lite.

Eftersöker lekfullhet i nya hus

En annan trend som han lagt märke till sedan en tid tillbaka är att de flesta nya husen ofta är simpelt byggda.

– Tyvärr blir jag aldrig lockad av att stanna till och kolla på dagens nya hus. Jag tycker inte om de plana taken och de fyrkantiga formerna. Man ska välkomna folk genom att öppna olika vinklar i huset, för människan är ju snarare rund än fyrkantig, säger Gert Olof Abrahamsson och fortsätter:

– För mig har det alltid varit viktigt att man ska kunna leka i huset och att de som bor där ska känna att det är lite lekfullt. Det behöver inte kosta så mycket mer för att helt plötsligt bli ett speciellt hus. Små detaljer kan göra stor skillnad.

Samtidigt är han medveten om att det i dagens läge är dyrt att bygga nytt och finns ett behov av att minimera kostnaderna.

ANNONS

– Jag förstår det, men man kan även spara pengar genom att dra ner på ytan. Det har länge byggts alldeles för stort, i stället för att göra smartare planlösningar.

”Bygg mänskligt”

Att bygga enkelt är en trend som den erfarne arkitekten delvis känner igen från förr i tiden.

– På 70-talet byggde man väldigt enkla och fyrkantiga hus med räta vinklar på allting. Men efter finanskrisen i början av 90-talet började folk tänka på bättre och roligare hus. Då ville många ha ett hus som kunde symbolisera ens identitet och personlighet, menar han.

– När folk ville ha mer personliga hus drog vi arkitekter fram som lokomotiv och var väldigt eftertraktade. Från att industrin bestämde allting blev det i stället fokus på form och färg. Men nu har det till viss del försvunnit igen.

Hur arkitekturens framtid kommer se ut är svårt att sia om, menar Gert Olof Abrahamsson. Däremot har han en förhoppning om att det bland annat ska byggas mindre hus och ritas mer effektiva planlösningar, där varje kvadratmeter fyller ett syfte.

– Sedan slår jag även ett slag för mer trädgårdar, fler marklägenheter och att bygga hus med större hänsyn till solen.

– Men framför allt tycker jag att man ska tänka på människan som bor i huset och inte så mycket på huset som sådant. Det får inte enbart bli ett musealt ändamål. Bygg mänskligt, det är det viktigaste och har alltid varit.

ANNONS
ANNONS