Hagaskolans elever springer när Skoljoggen fyller 40 år

Varje år uppmanas flera hundratusentals elever runt om i Sverige att röra på sig i samband med arrangemanget Skoljoggen – som skolidrottsförbundet startade för 40 år sedan. En av alla skolor som deltar i årets upplaga är Hagaskolan i Varberg.

ANNONS
|

Skoljoggen är ett årligt höstevenemang då barn och ungdomar i alla åldrar uppmanas att ge sig ut och motionera, med syftet att skapa rörelseglädje.

Hagaskolan är en av flera skolor i Varberg vars elever nyligen gav sig ut för att anta utmaningen.

– Det här är ingen söndagspromenad där vi ska gå och titta på löv utan nu ska vi få upp pulsen, förklarar idrottsläraren Pernilla Ståhlbom för skolans tredjeklassare innan de ska börja springa.

”Huvudsaken är att alla får motion”

En som är laddad för att sätta i gång är Teo Tulla.

– Jag är taggad, det här är jätteroligt, säger han.

– Det ska bli kul för jag gillar att springa, tillägger Li Johansson.

ANNONS

Även Gustav Widberg och Ludvig Andersson står startklara.

– Det känns skönt att få komma ut lite, menar Gustav.

– Jag tycker det är bra att man får röra sig, säger Ludvig, och kort därefter ger de sig i väg.

Pernilla Ståhlbom förstärker intrycket av att eleverna uppskattar Skoljoggen.

– De tycker det är spännande, och bara att få komma ifrån skolan en stund tycker de är väldigt roligt, säger idrottsläraren och fortsätter:

– Däremot kan det skilja en del mellan dem. Vissa är väldigt tävlingsinriktade medan andra tar det mer lugnt och njuter av att få komma ut. Huvudsaken är att alla får motion.

Vill att eleverna ska utmana sig mer

Barns och ungdomars brist på motion är ett ämne som varit omdiskuterat de senaste åren, vilket tycks vara aktuellt även på Hagaskolan.

– Jag kan märka på idrotten, när de gör något där de får springa mycket, att efter en stund sätter de sig på en bänk för att de är trötta. De är inte alltid vana vid att utmana sig själva och skulle ibland behöva pusha sig mer, menar Pernilla Ståhlbom.

– Även om många spelar fotboll och rör på sig under rasterna upplever vi väl att det är lite mer stillasittande nuförtiden, och så är det överallt. Därför försöker skolan satsa mer och mer på rörelse.

ANNONS

Samtidigt passerar de löpande eleverna frekvent förbi, och för varje varv de springer runt Påskbergsskogens lilla slinga får de ta en glaskula och lägga i en gemensam samlingsburk.

– Tidigare har vi efter varje varv gjort streck på armen, men då har det blivit mycket fokus på individen. I år samlar vi i stället kulor för att visa att vi gör detta tillsammans, avslutar idrottsläraren.

ANNONS