Linda Grådal och Patrik Sjöberg föreläste under lördagen för ledarna i Handbollsklubben Varberg.
Linda Grådal och Patrik Sjöberg föreläste under lördagen för ledarna i Handbollsklubben Varberg.

Handbollen bekämpar sexuella övergrepp

Tre Ska Bli Noll heter projektet som jobbar för att fler ska uppmärksamma och förhindra övergrepp på barn. HK Varberg var med tidigt och tecknade Idrottsbrevet, en plattform som riktar sig mot idrottsföreningar.

ANNONS
|

Aldrig tidigare har det varit sån fokus på sexuella övergrepp som nu. Det icke vinstdrivande företaget Tre Ska Bli Noll startades i januari 2017 av Elaine Eksvärd, som själv blev utsatt av sexuella övergrepp som barn. Flera kända personligheter har rekryterats för att sprida det viktiga budskapet.

Förre höjdhopparen Patrik Sjöberg var i lördags på besök hos HK Varbergs ledare tillsammans med föreläsaren och filmproducenten Linda Grådal.

HK Varberg skrev på Idrottsbrevet i våras. HK Varberg ska i fortsättningen ta uppgifter ur belastningsregistret innan ledare tillsätts. Bara för att minska risken att pedofiler får närhet till barn.

– Det viktiga är att alla pratar om det här i laget. Alla ska veta vilka rättigheter man har. Vi vill att barnen ska vara trygga hos oss. Och att föräldrarna ska känna sig trygga med att lämna barnen, säger Josefin Bergqvist, en av ledarna i HK Varberg.

ANNONS

– Vi vill prata om barnens integritet, att barnen ska må bra. Många av de som är åtta, nio år vet inte var sexuella övergrepp är. Men de ska veta att man har rätt till sin kropp.

Linda Grådal:

– Vi vill nå barnen som tidigt som möjligt. Jag har en tvååring och hon är mycket väl medveten om vad rätten till sin kropp innebär.

Tre Ska Bli Nolls arbete har redan nått samhällets högsta plan. När den nya läroplanen revideras och presenteras i mars nästa år, finns många av tankarna om kroppslig integritet med som en av punkterna.

– Vi fick ett kvitto på att vi skapade dialog kring ett ämne som vi inte gjorts tidigare, säger Grådal.

På barnens initiativ

Att bli påtvingad kramar som barn av äldre är ett problem.

– Att kramas är fantastiskt. Men det ska ske på barnens initiativ. Det är deras space, att ha rätten till sin kropp.

Det har varit mycket debatt de senaste veckorna om sexuella övergrepp och kränkningar.

Hur har det påverkat ert jobb?

– Det är fantastiskt att man bara i sitt eget flöde av sociala kanaler får se alla dessa kvinnor komma till tals. Att vi gör en tidigare upplevelse skambelagd. Det är dags att lyfta saker upp till ytan. Det är en revolution på gång. Jag tror att det blir en valfråga också.

ANNONS

Hur ser vi på det som sker här och nu om fem, tio år?

– Det här är för starkt för att det bara ska dö.

Sjöbergs bok chockade

Patrik Sjöberg chockerade många när boken Det du inte såg som gavs ut 2011. Boken handlade om övergreppet som han utsattes för av styvpappan och tränaren.

Sjöberg var en stökig gosse i sin uppväxt, ett beteende som präglades av att Sjöberg utsattes för sexuella övergrepp. Det påverkade förstås tiden i skolan.

Man kan i boken läsa att rektor Gabrielsson dömde ut Sjöberg med att säga ”du blir ett socialfall”.

Hur mycket påverkade det dig?

– Det har alltid funnits i bakhuvudet på mig. Man blir mer och mer förbannad och det växer i mig, jag menar, jag var inte mer än 13 år när jag fick höra det. När jag ser tillbaka är det många av mina polare som inte längre finns med. De accepterade väl det han sa.

Flatåsskolan i Frölunda hade problem med droger på 1970-talet.

– Det sköts ju inte, men det var mycket kontaktlim, bensin, sprit och hasch. Allt det där växte jag upp med.

Rektor Gabrielsson hörde av sig till Patrik Sjöberg när boken var släppt.

ANNONS

– Jag fick ett mejl. Jag hade ingen tanke på att han fortfarande var vid liv, men det var han ju – trots att han var gammal redan då. Hans mindes det här, sista gången han skällde ut mig. Han menade att det var en peppning och han hade inga problem med det.

Stadshemlighet

Boken släpptes för sex år sedan. Men det tog tid innan Patrik Sjöberg ville börja berätta.

Hur var det att vänta på reaktionerna?

– Jag fick en bok natten innan den släpptes. Det var som en stadshemlighet. Vi hade ju jobbat med det länge och kände mig bekväm med det. Det var så viktigt att det kom ut.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS