Här är de vanligaste brotten i Varberg

Stöld, skadegörelse och narkotikabrott är bland de brott som anmäls mest i Varbergs kommun. Ett sundhetstecken enligt kommunpolis Ghadi Ghazale.

ANNONS
|

Under 2019 anmäldes cirka 1,55 miljoner brott i Sverige. De kategorier av brott som ökade mest i antal var skadegörelse och narkotika. I Varbergs kommun ser det ungefär likadant ut. Under 2019 var stöld, skadegörelse och narkotikabrott bland de brott som anmäldes mest.

– Jag skulle tro att det är liknande mönster i hela Sverige. Att det ser ut så här i Varberg är ändå ett sundhetstecken eftersom vi är relativt förskonade från den grövsta brottsligheten. Men det ska ändå poängteras att de här brotten, som till exempel skadegörelse, kan ses som ringa men kan ändå göra stor skada för den drabbade, säger Ghadi Ghazale, kommunpolis i Varberg.

ANNONS

Statistiken över de mest anmälda brotten kommer från Brå, Brottsförebyggande rådet. Siffrorna för 2020 är än så länge preliminära och det finns fortfarande ingen redovisning för årets sista kvartal. Men årets preliminära siffrorna följer ungefär samma mönster som anmälningarna för 2019. Att stöld är ett av de brott som i fjol anmäls mest förvånar inte Ghadi Ghazale.

– Just nu är i princip hela Varberg en enda stor byggarbetsplats. Då brukar stölderna öka eftersom det ofta lockar till sig folk som är benägna att begå de här typen av brott. Det som stjäls är ofta verktyg och dyra prylar som finns på byggen, säger Ghadi Ghazale.

Något som däremot sticker ut är att fram till september i år har det kommit in 511 anmälningar om skadegörelse i Varberg. Det är nästan lika många som gjordes under hela 2019 då 518 anmälningar kom in.

– Skadegörelse är brott som brukar variera över tid. Men jag ser det här som ett tecken på att varbergarna är benägna att anmäla brott vilket visar att man har en bra inställning till oss inom polisen, säger Ghadi Ghazale.

Den vanligaste typen av skadegörelse som anmäls handlar om skador på motorfordon, till exempel repor på bilar eller krossade rutor.

ANNONS

– Men i år har vi haft en hel del småbränder i kommunen vilket har gjort oss bekymrade. Det är med största sannolikhet ungdomar som står bakom som kanske inte tänker på konsekvenserna.

När det handlar om anmälningar om narkotikabrott så menar Ghadi Ghazale att det lätt kan bli missvisande.

– De siffrorna säger mer om hur polisen prioriterar den här typen av problem. Tar vi in fler så blir det naturligtvis fler anmälningar.

Fotnot: Antalet anmälda brott som Brå redovisar är inte alltid samma som antalet faktiska brott som begåtts. Det kan finnas brott som inte anmäls eller brott som anmäls dubbelt. En del händelser kan visa sig inte vara ett brott efter det att anmälningen har gjorts. Polisen kan under tiden de utreder ett ärende upptäcka fler brott än det som är anmält.

Ett utdrag av de mest anmälda brotten i Varberg under 2019. Varje brottskategori har flera underkategorier - här redovisas enbart de kategorier med flest anmälningar.

Brott mot förmögenhet: 2 289 anmälningar.

– stöld, rån (1536 stycken) De brott som anmäls mest är cykelstöld, inbrottsstöld i till exempel kontorsbyggnader, fritidshus, bostäder, allmänna lokaler eller på en byggarbetsplats. Ett stort antal anmälningar rör också stölder från fordon, stöld av drivmedel eller stölder i butiker och varuhus.

– skadegörelsebrott (518 stycken). Den vanligaste anmälan rör skadegörelse på motorfordon.

– bedrägeri (153 stycken). Vanligast är kortbedrägeri.

Brott mot person: 894 anmälningar. (brotten som ingår i underkategorierna här har inte lika många anmälningar som de tre brott som räknas som de vanligaste)

– ofredande (188 st)

– olaga hot (147 st)

– misshandel mot man 18 år eller äldre (134 st), misshandel mot kvinna 18 år eller äldre (119 st)

– sexualbrott (66 stycken)

Brott mot narkotikastrafflagen: 532 anmälningar.

– eget bruk (275 stycken)

– innehav (185 stycken)

Brott mot trafikbrottslagen: 392 anmälningar.

– olovlig körning eller grov olovlig körning (125 stycken)

Brott mot staten: 105 anmälningar.

De vanligaste anmälningarna rör hot eller våld mot tjänsteman och övergrepp i rättssak (att någon angriper en annan person för att hen anmält ett brott, vittnat i rättegång eller liknande).

Totalt antal brott som anmäldes i Varbergs kommun under 2019: 4 573 stycken.

Källa: bra.se

ANNONS