Här står brädspelen högt i kurs

Spelföreningen Playground i Varberg märker av ett ökat intresse för det analoga spelandet som motvikt till ”skärmtiden”. – Det betyder så mycket att faktiskt kunna känna den andra personens värme, säger spelentusiasten Remi Mura.

ANNONS

I ett rum inne i ABF:s lokaler sitter fem killar i en soffa och spelar tv-spel. Vid ett bord intill sitter tre tjejer och spelar kort. Här på Brunnsbergsvägen har spelföreningen Playground ett eget rum där de träffas och spelar tillsammans minst en gång i veckan. Här har medlemmarna tillgång till såväl klassiska och moderna brädspel, och även tv-spel.

Maite Suarez Karlsson är en av styrelsemedlemmarna och en av de som startade upp föreningen. Hon menar att det blir allt vanligare att spela brädspel hemma med familjen, vilket också märks i medlemsantalet.

– Jag brukar göra skillnad på sällskapsspel och brädspel, och jag har märkt att brädspelen har blivit mer lättillgängliga och när fler spelar till exempel Ticket to ride, Settlers och Catan hemma med familjen blir de intresserade av att komma till oss, säger hon.

ANNONS

Trots, eller kanske tack vare, de många skärmar som omger oss i vår vardag står sig brädspelen och det analoga sig starkt, menar föreningen.

– Det är själva grejen att pilla med grejerna med ­händerna. Det blir den här känslan av att det händer i verkligheten på ett annat sätt. Vi har pratat om att skaffa datorer och då vill vi inte ha de i olika rum, utan vi vill få det här umgänget där man bara kan ta av sig ­hörlurarna och prata med varandra ­direkt. Det betyder så mycket mer att faktiskt kunna känna den andra personens värme, säger styrelsemedlemmen Remi Mura. Maite Suarez Karlsson och Daniel Rask håller med:

– Umgänget är viktigt. Här sitter vi tillsammans, säger Maite Suarez Karlsson och får medhåll av Daniel Rask:

– Det blir aldrig samma känsla att sitta vid datorn och snacka med någon på Discord.

Playground är anslutet till det riksomfattande spelhobbyförbundet Sverok. ­Tidigare fanns en spelförening i Varberg som hette Skymningen, och när den lades ner skapades Playground i det tomrummet. Det var för omkring fem år sedan.

Medlemmarna är i dag mellan 8 och 34 år gamla. Styrelsen är noga med att poängtera att det inte är en fritidsgård.

ANNONS

– Du kan inte lämna din unge och tro att vi ska ta hand om honom. Alla är ju­ ­välkomna men vi vill inte att det ska vara en fritidsgård om man säger så. Det är mer ­fokus på spel och ha kul, säger Daniel Rask.

– Ideologin är att ha en plats där alla kan känna sig välkomna, lära sig nya spel och få interagera med folk, säger Remi Mura.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

ANNONS