Här tar vinterbadaren Tobias ”dopparedan” ordagrant

Hur är det att bada i dag på julafton? Det vet 48-årige Tobias Johansson i Varberg.
– Det var ovanligt många som badade i dag, säger han.

ANNONS
LocationVarberg|
|

I dag på julafton var det fem grader i vattnet och två i luften, när Tobias Johansson badade vid herrarnas nakenbad Goda hopp, nära Ankaret i Varberg.

– Jag mötte fem ungdomar och tre äldre varbergare som badade och det var roligt. Jag trodde att färre skulle doppa sig på dopparedan, men det var fler än vanligt, berättar Tobbe på telefon efter att ha kommit hem.

Kaffe med dopp på julafton

Ett dopp i havet på självaste dopparedan är förstås oemotståndligt för den inbitne ordvitsaren Tobias Johansson.

– Ja, det blir kaffe med dopp också, säger han leende.

När vi ses på Goda hopp för att fotografera är det fjärde advent och fyra dagar kvar till julafton. Det är sju grader i luften och omkring fem i vattnet.

ANNONS

– Det skönaste är när man precis kommer upp ur vattnet. Jag brukar ta ett kort dopp vid trappan, men i dag fick jag ligga i lite längre eftersom du skulle fota, så det blev lite kallare, säger Tobias Johansson.

Vinterbad utan att basta

Tre lite äldre män promenerar förbi och tar ett dopp. Skillnaden är att de har värmt sig i bastun. Det gör inte Tobbe.

– Nej, jag tycker att det ska vara så enkelt som det kan bli. Jag bara lägger kläderna i en hög och hoppar i på morgonen. Sedan dricker jag kaffe och cyklar till jobbet.

48-åringen från Varberg gillar inte att knö på stranden, så på sommaren är det kvällsdopp som gäller. Och i år efter semestern

– Ja, det var tråkigt att sommaren tog slut och att det inte hade varit några konserter på grund av pandemin, så jag började bada för att ha något kul att göra. Så länge som det var ljust efter jobbet badade jag på hemvägen också.

Njuter istället för att tävla

Vissa ser det som en utmaning att bada exempelvis varje dag i ett helt år, men Tobbe har inga problem att strunta i ett dopp om vädret är alldeles för dåligt.

– För mig är det inte en tävling utan livsnjutning. Jag har bara missat kanske två dagar i månaden, när det är riktigt skitväder eller att vågorna slår upp över bryggan. Jag hoppas att det här kan inspirera andra att vinterbada.

ANNONS

Ser du många andra som vinterbadar nu i december?

– Ja, det är ofta någon annan här och då byter vi några ord. Det finns en gemenskap här som jag inte tror finns på en vanlig strand. Sedan kan jag tycka att det är lite roligt att antalet som badar minskar hela tiden, men att jag fortsätter.

Alltid nakenbad?

– Ja, jag är ingen "textilare"…

I övrigt blir det en lugn jul för Tobias Johansson, som med tanke på pandemin inte firar med sina föräldrar, som är i riskgruppsåldern.

LÄS MER: Två damer som badar varje dag

TOBBES VINTERBADSRUTIN

• Badar oftast vid 8.30, innan han cyklar vidare till jobbet på möbelbutiken Mios lager.

• Använder alltid en röd handduk och en tygpåse från en av sina favoritartister: David Urwitz.

• Har alltid med sig en smörgås och en liten termos med kaffe, som han dricker i mån av tid.

• Började bada i augusti och har bara missat några enstaka dagar sedan dess, på grund av för dåligt väder eller för kraftig vind.

• Byter bilder med tre andra vinterbadare i Oslo, Varberg och Falkenberg.

ANNONS